ΘΛΙΨΗ: Βρήκαν βρέφος πεταμένο στα ιατρικά απόβλητα!

Kινδύνευε να τεμαχιστεί και να καταλήξει σε ΧΥΤΑ

Σοκ αλλά και πολλά ερωτηματικά, προκαλεί η είδηση ότι ένα νεογνό επτά μηνών που είχε αφαιρεθεί χειρουργικά από γυναίκα όταν διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρό, βρέθηκε πεταμένο στα ιατρικά απόβλητα!

Ενώπιον αυτού του απίστευτου θεάματος βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που μαζεύει τα ιατρικά απόβλητα του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Ο υπάλληλος εντόπισε το νεογνό που ήταν περίπου 26 εβδομάδω�� μέσα σε ένα ανοικτό χαρτόκουτο ανάμεσα σε άλλα ιατρικά απόβλητα.

Τότε ειδοποίησε αμέσως τη διεύθυνση της εταιρείας όπου εργάζεται η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τη διεύθυνση του νοσοκομείου, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς, νεκρά έμβρυα άνω των 21 εβδομάδων, είτε παραλαμβάνονται από τους γονείς, είτε αναλαμβάνει το ίδιο το νοσοκομείο την ταφή τους.

Ταυτόχρονα επέστρεψαν το νεογνό στο Νοσοκομείο, αφού πρώτα ο διευθυντής του, Χρυσόστομος Αντρονίκου, τους διαβεβαίωσε ότι θα να αναλάβει προσωπικά να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που δεν είναι άλλη από την ταφή του νεκρού νεογνού.

Ο κ. Αντρονίκου από την πλευρά του ανέφερε πως έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το τραγικό αυτό λάθος.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρονίκου, οι νόμιμες διαδικασίες αναφέρουν ότι οι εάν το νεκρό νεογνό είναι μεγαλύτερο των 21 εβδομάδων, οι γιατροί ενημερώνουν τους γονείς για το τραγικό γεγονός και ρωτούν κατά πόσο επιθυμούν να παραλάβουν το νεκρό νεογνό για ταφή. «Εάν οι γονείς δεν επιθυμούν, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, να παραλάβουν το νεκρό νεογνό, τότε μεταφέρεται στο νεκροτομείο μέχρι να διευθετηθεί η ταφή, την οποία αναλαμβάνει το Νοσοκομείο».

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται, ο κ. Αντρονίκου είπε πως είναι απλή. Αφού ειδοποιείται ο Πάτερ της εκκλησίας του Νοσοκομείου, ο οποίος παραλαμβάνει τα νεκρά νεογνά που δεν επιθυμούν οι γονείς να τα πάρουν με σκοπό την κηδεία και την ταφή, προχωρεί ο ��διος στην κηδεία και την ταφή τους.


Εντωμεταξύ, σε δηλώσεις του, ο διευθυντής της συγκεκριμένης εταιρείας συλλογής ιατρικών αποβλήτων Γιώργος Φαντάρος, ανέφερε πως ενημερώθηκε χθες για το περιστατικό από τον υπάλληλο του και αμέσως ζήτησε την επιστροφή του κιβωτίου στο Νοσοκομείο Λεμεσού , ενώ ενημέρωσε σχετικά τη διεύθυνση του δημόσιου νοσηλευτηρίου, που άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

"Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που ορίζουν τι είναι ιατρικό απόβλητο", είπε ο κ. Φαντάρος και πρόσθεσε ότι, η διαδικασία συλλογής και διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, γίνεται πάντα στη βάση νόμων και αυστηρών κανονισμών.

Το νεκρό νεογνό εάν δεν εντοπιζόταν από τον υπάλληλο της ιδιωτικής εταιρείας που μαζεύει τα ιατρικά απόβλητα θα τεμαχιζόταν και θα κατέληγε σε ΧΥΤΑ, καθώς, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει η εταιρία με το νοσοκομείο, οι υπάλληλοί της καλούνται να μαζεύουν καθημερινά τα ιατρικά απόβλητα, να τα τοποθετούν σε φορτηγό-ψυγείο, να τα μεταφέρουν σε εργοστάσιο, να τα ρίχνουν σε κλειστό σύστημα που τα κατατεμαχίζει, τα αποστειρώνει, τα μετατρέπει, δηλαδή σε στείρα-κοινά απόβλητα και ακολούθως να τα μεταφέρει σε ΧΥΤΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top