Εκλογές 2023: Γιατί είναι κρίσιμο το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής

Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές

Όσα είπε η πολιτική αναλύτρια της RASS, Μαρία Καρακλιούμη, στην εκπομπή “Live news” του Mega

Tα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συγκεντρώνουν αθροιστικά το ποσοστό του 16% των ψηφοφόρων, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη μεταπολίτευση.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Οι αλλαγές σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου    

Ειδικότερα, κοντά στο όριο του 3% έφτασαν τρία κόμματα, τα οποία έλαβαν συνολικά σχεδόν 500.000 ψήφους. Η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη με 2,92%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,89% και το ΜέΡΑ25 με 2,62% διαμόρφωσαν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων στο 16%.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Το ποσοστό που θέλει η ΝΔ για αυτοδυναμία

Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, τα «λοιπά» κόμματα έλαβαν ποσοστό 8,07%, με τη Χρυσή Αυγή στο 2,93% και την Πλεύση Ελευθερίας στο 1,47%. Τον Σεπτέμβριο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6,40%, από το οποίο το 2,86% προερχόταν από τη Λαϊκή Ενότητα.

Επαναληπτικές εκλογές: Κάνε το test και δες ποιο κόμμα είναι πιο κοντά σου

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 5,98%, αλλά σε αυτές που προηγήθηκαν έναν μήνα νωρίτερα, εκτοξεύτηκε στο 19,02% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον από το 1974 έως σήμερα. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε τότε στους Οικολόγους Πράσινους 2,93%, στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) 2,89%, στη Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) 2,55% και στη Δημιουργία Ξανά 2,15%.

Σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης από το 2010 και πίσω τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων αθροιστικά δεν υπερέβησαν το 5%.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: «Κρίσιμο για τις επόμενες εκλογές τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής»

Η πολιτική αναλύτρια της RASS, Μαρία Καρακλιούμη, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο το γεγονός ότι το 16,01% των ψηφοφόρων επέλεξε κόμματα που πρόκειται να μείνουν εκτός Βουλής. 

Εκλογές 2023: Στο 16% το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής

«Το 16,01% των πολιτών έχει επιλέξει κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής. Παίζει μεγάλο ρόλο τι θα γίνει στους εκτός Βουλής. Ένας κρίσιμος παράγοντας για τις εκλογές που έρχονται, είναι και το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής. Οι εκλογές που έρχονται είναι άλλες εκλογές, η κάλπη είναι καινούργια» επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή “Live news” του Mega.

Όπως εξήγησε, «επειδή θα πάμε σε ενισχυμένη αναλογική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυνηγάει την αυτοδυναμία, οι ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων ίσως ενδυναμώσουν κόμματα που είναι ήδη στη Βουλή για να δουν ποιος θα μπορέσει να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση».

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν

Στις επαναληπτικές εκλογές θα επαναληφθεί η διαδικασία που τηρήθηκε πρόσφατα, για την κάλπη της 21ης Μαΐου. Τα κόμματα θα καταθέσουν προγράμματα, σήματα και συνδυασμούς με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο. Η Ολομέλεια θα κρίνει εκ νέου για το δικαίωμα της συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στη δεύτερη κάλπη

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι δε θα βάλουν σταυρούς στους βουλευτές της προτίμησής τους, αλλά θα καταθέσουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που υποστηρίζουν. 

Από τα μικρά κόμματα, που έμειναν εκτός Βουλής, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κατέβουν ως έχουν και στις νέες εκλογές το ΜέΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, που έχασαν για λίγο την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται πιθανό μικρότερα κόμματα (του φάσματος 0,5% με 1%) να επιδιώξουν συνεργασίες και να κατέβουν «συμμαχικά» στις εκλογές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top