Η Opel «άνοιξε» πανιά

Έφτιαξε νέο εξωλέμβιο κινητήρα 200 ίππων για σκάφη

«Το Βόδι ή OXE». Έτσι ονομάσθηκε ο νέος κινητήρας diesel της Opel που προσαρμόστηκε από την Cimco Marine AB θέλοντας οι μηχανικοί με αυτό τον τρόπο να δείξουν τη δύναμη του. Ο κινητήρας ίσως ‘τραβά’ σαν βόδι αλλά ωθεί με ακαταμάχητο τρόπο τα σκάφη υψηλών επιδόσεων μέσα στο νερό. Ο εξωλέμβιος κινητήρας βασίζεται στον δίλιτρο diesel που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Opel στο Kaiserslautern (Γερμανία), και συνήθως χρησιμοποιείται στα Cascada, Insignia και Zafira.

Η ναυτική εκδοχή του τετρακύλινδρου κινητήρα αποδίδει 200 hp στις 4.100 rpm και προσφέρει μέγιστη ροπή 400 Nm στις 2.500 rpm. Στην πλεύση, ο υπερτροφοδοτούμενος diesel καταναλώνει 43 λίτρα την ώρα – δηλαδή 42% λιγότερο καύσιμο από έναν εφάμιλλο σύγχρονο δίχρονο εξωλέμβιο κινητήρα (73 lit). Επιπλέον, ο αθόρυβος diesel της Opel μειώνει αισθητά την ακουστική ρύπανση.Ο OXE diesel παράγεται στη Γερμανία και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και εύκολος στη συντήρηση.
Opel-OXE-.jpg

Για χρήση στο νερό, ο κινητήρας χρειάζεται σέρβις κάθε 200 ώρες – συγκριτικά με τις περίπου 100 ώρες που απαιτεί αντίστοιχα ένας βενζινοκινητήρας – και γενική ανακατασκευή μετά από 2.000 ώρες. Οι κινητήρες σκαφών βρίσκονται σε συνεχή καταπόνηση καθώς πρέπει να λειτουργούν υπό πλήρες φορτίο το μεγαλύτερο διάστημα. Επομένως, ένας κινητήρας diesel αυξάνει σημαντικά την εμβέλεια δράσης ταχυπλόων σκαφών που είναι σχεδιασμένα για ψάρεμα σε μεγάλα βάθη, αποστολές διάσωσης ή ιχθυοκαλλιέργειες σε παράκτιες περιοχές.
opel oxe 2.jpg
Στην πραγματικότητα, ένας από τους πρώτους κινητήρες ΟΧΕ που πουλήθηκαν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή σε ένα ιχθυοτροφείο σολομών στη Σκωτία. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των κινητήρων diesel είναι το γεγονός ότι το καύσιμο είναι χαμηλής ευφλεκτότητας. Σε μερικά λιμάνια απαγορεύεται ακόμα και η πρόσβαση σε σκάφη με εξωλέμβιους βενζινοκινητήρες εξ αιτίας ενδεχόμενου κινδύνου πυρκαγιάς – αυτή η απαγόρευση δεν ισχύει για τον ΟΧΕ.

Η Cimco Marine AB δοκίμασε αρκετούς κινητήρες diesel επιβατικών αυτοκινήτων για να βρει τον κατάλληλο. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας της Opel επικράτησε χάρη στην αντοχή του και αυτή οφείλεται στις εξαντλητικές δοκιμές που διεξήχθησαν επί τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2015.

Βαγγέλης Γκούμας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top