Το νέο Outlander PHEV σε Cross-Country Rally

Εξέλιξη EV και τεχνολογία 4WD

Η Mitsubishi Motors Corporation (MMC) σκοπεύει να συμμετέχει με ένα Outlander PHEV, το μοναδικό twin-motor 4WD στην παραγωγή σήμερα, στο Baja Portalegre 500 cross-country rally που πρόκειται να διεξαχθεί στην περιφέρεια Portalegre στο ανατολικό τμήμα της Πορτογαλίας, 22 – 24 Οκτωβρίου.

��ο αγωνιστικό αυτοκίνητο θα οδηγήσει ο Hiroshi Masuoka της MMC νικητής του Ράλι Dakar δύο συνεχόμενες χρονιές το 2002 και 2003. Ο H. Masuoka θα είναι επίσης αρχηγός της ομάδας. Στη δομή και διοίκηση της ομάδας που αγωνίζεται στο Baja Portalegre κατά κύριο λόγο συμμετέχουν στελέχη της MMC, μεταξύ των οποίων ο team manager (διευθυντής της ομάδας) και ο τεχνικός διευθυντής Yasuo Tanaka, ειδικός από το Τμήμα Έρευνας Εξαρτημάτων Ηλεκτρικών Οχημάτων - Electric Vehicle (EV) Component Research Department, Development Engineering Office ενώ μηχανολογική υποστήριξη παρέχουν τέσσερις μηχανικοί του τμήματός του.

Το Baja Portalegre 500 διεξήχθη για πρώτη φορά το 1987 και φέτος γιορτάζει την 29η διοργάνωση του. Πρόκειται για ένα cross-country rally που διοργανώνει η Πορτογαλική Λέσχη Αυτοκινήτου. Οι αγωνιζόμενοι θα οδηγήσουν περίπου 500 km κυρίως με υψηλές ταχύτητες σε ομαλούς αλλά χωμάτινους δρόμους.

Εδώ διεξάγεται ο 9ος γύρος του παγκοσμίου κυπέλλου Cross Country Rally της FIA, ένας αγώνας στον οποίο άσοι των ράλι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κάθε χρόνο σαν ένα είδος προθέρμανσης στο Ράλι Dakar, την παγκοσμίως πιο απαιτητική διοργάνωση του είδους. Ο αγώνας αποτελείται από τρεις κατηγορίες – αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα και τετράτροχα – και η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 οχήματα.

Βασισμένο στο μοντέλο παραγωγής αλλά με τις απαραίτητες μετατροπές για αυτοκίνητο ράλι, το Outlander PHEV είναι η συμμετοχή MMC με σκοπό την εξέλιξη των EV και των τεχνολογιών 4WD. Χρησιμοποιεί τη μπαταρία του μοντέλου παραγωγής – που αποτελεί τη καρδιά ενός plug-in υβριδικού οχήματος – αλλά με μετατροπές στη δομή ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη χωρητικότητα και ισχύς. Το σύστημα ελέγχει τους ηλεκτροκινητήρες και έχει τροποποιηθεί ώστε να προσφέρει υψηλότερη ισχύ. Επιπλέον, η γεννήτρια και ο κινητήρας που παρέχουν ρεύμα στη μπαταρία και στους ηλεκτροκινητήρες έχουν αναβαθμιστεί για αύξηση της απόδοσης ισχύος και των επιδόσεων του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το αμάξωμα, πέρα από την τοποθέτηση ενός roll cage και λοιπού εξοπλισμού ασφάλειας, οι επιδόσεις off-road έχουν βελτιωθεί για να αξιοποιηθεί πλήρως το αναβαθμισμένο σύστημα PHEV. Λεπτομερείς αλλαγές περιλαμβάνουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος και μακρύτερη διαδρομή της ανάρτησης με ελαστικά ράλι μεγαλύτερης διαμέτρου. Αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν τα όρια επιδόσεων του Outlander PHEV σε σκληρές ��υνθήκες ράλι και τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια του αγώνα θα χρησιμοποιηθούν στην εξέλιξη αυτοκινήτων παραγωγής.

Πέραν του Baja Portalegre 500, η MMC θα παρέχει υποστήριξη (εξιδεικευμένα οχήματα και ομάδες μηχανολόγων), όπως το 2013 και 2014, στην ομάδα Two & Four Motor Sports που κατεβάζει ένα Outlander PHEV στο FIA Asia Cross Country Rally 2015 που ξεκινά από την Ταϊλάνδη 8 – 14 Αυγούστου.

Bαγγέλης Γκούμας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top