Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Φωτογραφια αρθρογραφου

Παλιά ελληνική ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

Κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης θεατρικής κωμωδίας των Γιαλαμά-Πρετεντέρη.

Η υπόθεση με λίγα λόγια όπως στο "πρόγραμμα" που έδιναν κατά την είσοδο παλιά στους κινηματογράφους, για να ενημερωθεί το φιλοθεάμον κοινό για την την ταινία που θα παρακολουθούσε, έχει ως εξής:

Ο εμίρης Αβδουραχμάν του Κεϊμπούτ-Καμπίρ φτάνει ινκόγκνιτο στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά και για να συναντήσει το γιο του, πρίγκιπα Αμπντουλάχ, που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα συνεργάζεται με το Επαναστατικό Κίνημα της πατρίδας του για την ανατροπή του πατέρα του. 

Στο ξενοδοχείο Μον Παρνές, όπου θα καταλύσει ο εμίρης, η ελληνική εταιρεία Άρπα Κόλλα Φιλμ γυρίζει μια ταινία κι ένας κομπάρσος, ο Ανδρέας, που υποδύεται έναν πλωτάρχη, γνωρίζεται με την - κατά το ήμισυ Ελληνίδα- κόρη του εμίρη, την Γκιουλινάρ, η οποία τον εκλαμβάνει ως αξιωματικό του Ναυτικού, σταλμένο από την κυβέρνηση για να τη συνοδεύσει.

Στην ταινία αυτή τους ρόλους του εμίρη και του κακομοίρη τους ερμήνευσαν μεγάλοι ηθοποιοί, της εποχής.

Ήταν μια περίοδος της μεταπολεμικής απελευθερωμένης Ελλάδας, τότε που οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν στο ζενίθ.

Τα πάντα στη  "Ψωροκώσταινα"... ανθούσαν

Στην σημερινή Ελλάδα που έχουν στηθεί "καρτέρια" για επενδύσεις το σενάριο έχει εμίρη. Με καλές προθέσεις να επενδύσει στη χώρα μας, κατά δήλωσή του.

Η τωρινή ...(κατά την κινηματογραφική ορολογία) "διανομή" ωστόσο δεν έχει καταλήξει ποιος κομπάρσος μπορεί να ερμηνεύσει τον ρόλο του κακομοίρη (Ανδρέα) κι αν η ιστορία -στην σημερινή της εκδοχή- θα έχει happy end.

 

Γ. Λ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top