Κάτι παραπάνω από αισθητή είναι από τις αρχές του έτους η επίδραση της αύξησης των φόρων και η επιβολή νέων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. 

Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, σε σημείο που έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια αποπληθωρισμού, να εμφανιστεί πληθωρισμός σταθερά από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. 

Οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων υποχωρούν με ρυθμό που φτάνει ακόμη και το 15%!

Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο τόσο του 2016 όσο και του 2015.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα έτη κατά 1,4%, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,9%. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται σε αρκετά βασικά τρόφιμα: το ελαιόλαδο (9,22%), τα δημητριακά για πρωινό (7,8%), οι πατάτες (7,13%), τα μη αλκοολούχα ποτά (4,29%), το κρέας αρνιού και κατσικιού (6,17%).

 

 

Πηγή: Καθημερινή
Tags: