Kοτζιάς: Συμβιβασμός είναι η λύση στο όνομα των Σκοπίων

Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό πόκερ μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ραντεβού Κοτζιά  - Δημητρόφ - Νίμιτς, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για την κρισιμότερη ίσως συνάντηση από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Ο χρόνος στενεύει , Αμερικανοί και Γερμανοί πιέζουν να βρεθεί μια λύση και οι Σκοπιανοί παίζουν παιγνίδια  με το όνομα και με το θέμα του Συντάγματος.

 «Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση» δήλωσε ο  Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση.   

 Ο Νίκος Κοτζιάς αμέσως μετά τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε τα Σκόπια να δείξουν διάθεση συμβιβασμού. Το πόσο αμφίρροπες είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις φάνηκε και από τη δήλωση του υπουργού, ότι δεν ξέρει καν αν θα ολοκληρωθούν σήμερα ή θα συνεχιστούν και αύριο.

REUTERS: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

 

 Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters,  ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει προσπαθώντας να λύσει το Σκοπιανό. Προσπαθεί έτσι να αναπληρώσει τις απώλειες από τα θέματα της καθημερινότητας, επισημαίνει στο πρακτορείο αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι ένα μπόνους. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, λύθηκε και το θέμα των Σκοπίων» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο.  

 ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 

Tο ονοματολογικό κυριάρχησε και στη χθεσινή κόντρα στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

 «Εμείς δηλώσαμε ότι διαπραγματευόμαστε στην βάση τεσσάρων ονομάτων που έχει προτείνει  ο Νίμιτς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει:  «Το ίδιο το όνομα Ίλιντεν αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο (…) Εικάζω ότι είναι ακόμη στο τραπέζι. Απαντήστε ξεκάθαρα αν είναι ή όχι στο τραπέζι».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top