Μοσκοβισί: «Εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του ελληνικού προγράμματος»

Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα τελειώσει και η κρίση

Όχι στην παράταση προγράμματος από Μοσκοβισί

Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» διεξάγονται οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του».

«Υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά και απέναντι στην Ευρωζώνη την ίδια, καθώς μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του προγράμματος», λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ απέρριψε τις «φήμες περί παράτασης».

«Είναι σημαντικό σε κάθε Eurogroup που έρχεται, αυτό του Απριλίου, του Μαΐου, του Ιουνίου να υπάρχει πρόοδος. Αρχής γενομένης από το επόμενο Eurogroup, πρέπει να δουλέψουμε έτσι ώστε να καταλήξουμε βήμα-βήμα στην πορεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Περιμένω ότι (σ.σ. στη Σόφια) η κάθε πλευρά θα επιβεβαιώσει τη προσήλωσή της στην ολοκλήρωση του προγράμματος», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, καλώντας όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση εγκαίρως τον Μάιο, κάτι που προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν θα έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη πρόοδος που απομένει να γίνει. Ακόμη κι αν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως, πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων», επέμεινε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία, όπως είπε δεν πρέπει να είναι ένα ακόμα πρόγραμμα.

«Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που σημαίνει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας εγκαίρως, να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο γαλλικός μηχανισμός φαίνεται πως είναι μια καλή βάση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «όλοι οι εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και πως «οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σε αυτό το πνεύμα», συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων που είχε ο ίδιος με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή είναι πρόθεση και του ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι είναι εξίσου αναγκαίο να συνεχιστούν οι εργασίες «στη βάση των πραγματικών στοιχείων».

«Είμαστε στην τελική ευθεία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής το έχουμε διανύσει και πρέπει να διατηρήσουμε το ρυθμό μας μέχρι το τέλος της κούρσας για να πάνε όλα καλά. Η μόνη απειλή είναι να σταματήσουμε την προσπάθεια» κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top