Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: «Προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις και το 4ο μνημόνιο θα είναι αχρείαστο»

«Καλύτερες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Ρέγκλινγκ: Αχρείαστο το 4ο μνημόνιο αν τηρηθούν οι όροι

Την πεποίθηση ότι ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα θα είναι αχρείαστο εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αθήνα θα τηρήσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της και θα μπορέσει έτσι να βγει στις αγορές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν έκρυψε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της οικονομίας στη ευρωζώνη και τόνισε:

«Ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενομένου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».

Μάλιστα ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας απάντησε:

«Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ. Σημαντικότερη είναι όμως η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες και αυτή εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα σε συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει ένα κράτος-μέλος σε περίπτωση έκτακτης κρίσης.

Όταν ρωτήθηκε αν η Μέρκελ θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών στην Ευρωζώνη και έναν κοινό προϋπολογισμό, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει κήρυγμα στη Μέρκελ. 

«Όμως πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια περιορισμένη οικονομική δυνατότητα στην Ευρωζώνη, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τις χώρες μέλη σε περίπτωση ξαφνικής κρίσης. Αυτό το Ταμείο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διαθέτει πόρους που θα αντιστοιχούν στο 1% ή 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει περίπου 100-200 δισ. ευρώ», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top