Ρίχνει πυραύλους και το γιορτάζει ο Κιμ Γιονγκ ! Ανησυχεί πολύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Η φιέστα στη Βόρεια Κορεά, οι φωτογραφίες και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας-Πρώτη ανάρτηση: 10-09-2017 14:10

Μία μεγάλη φιέστα εξαιρετικά αφιερωμένη σε όλα τα... "μυαλά" που είναι πίσω από τις πυρηνικές δοκιμές διοργάνωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τίμησε τους πυρηνικούς επιστήμονες και τους τεχνικούς, για την έκτη και ισχυρότερη έως τώρα πυρηνική δοκιμή, που έγινε πριν από μία εβδομάδα. 

«Η πρόσφατη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου είναι μία μεγάλη νίκη», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης της Β. Κορέας.

Πέρα από τους επιστήμονες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ως οικοδεσπότης της γιορτής τίμησε και κορυφαία στελέχη του στρατού και του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA.

Η φιέστα, που όπως υποστηρίζει το Reuters έγινε πιθανότατα το Σάββατο, περιελάμβανε και καλλιτεχνικό μέρος, όπως και φωτογράφιση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο δικτάτορας εμφανίζεται να χειροκροτεί μαζί με τους επιστήμονες, ενώ το "παρών" στη φιέστα έδωσε και η σύζυγός του Ριμ Σολ-Τζου. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο, στο οποίο ο ίδιος εμφανίζεται να ποζάρει με πλατύ χαμόγελο δίπλα από δύο εκ των κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων της χώρας.

Όσο ο Κιμ πόζαρε χαμογελαστός, απλοί πολίτες άφηναν λουλούδια στο Παλάτι του Ήλιου Κουμσούσαν, στο οποίο βρίσκονται οι βαλσαμωμένες σοροί του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ και του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Πολύ ανήσυχος» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, είναι «η σοβαρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και δηλώνει «πολύ ανήσυχος».

Σε συνέντευξή του στην Journal du dimanche (JDD) ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, επισημαίνει ότι «το κεντρικό ζήτημα είναι ασφαλώς να επιτύχουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Όμως «πρέπει επίσης να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι πρόκειται για το μοναδικό όργανο το οποίο μπορεί να αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες με πιθανότητες επιτυχίας», συνεχίζει ο Γκουτέρες.

«Μέχρι σήμερα, βιώσαμε πολέμους που εξαπολύθηκαν κατόπιν συνειδητών αποφάσεων. Γνωρίσαμε όμως επίσης και άλλες συρράξεις, που ξέσπασαν λόγω μιας κλιμάκωσης που προκάλεσαν υπνοβάτες. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζουμε θα μας οδηγήσει στον δρόμο της λογικής, πριν να είναι πολύ αργά», συμπληρώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν την Παρασκευή τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που έχουν καταρτίσει για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Στόχος των ακόμη βαρύτερων κυρώσεων είναι να τιμωρηθούν οι δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ. Με τις κυρώσεις του, ο ΟΗΕ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα εξοπλιστικά της προγράμματα, που θεωρεί ότι απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πριν από μία εβδομάδα την έκτη της πυρηνική δοκιμή. Ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Τον Ιούλιο, προχώρησε σε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ICBM. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει ήδη επιβάλει επτά γύρους κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top