Κανονικά θα διεξαχθεί το συνέδριο για τον κομουνισμό στην Εσθονία

Χωρίς καμία αλλαγή

Κανονικά θα διεξαχθεί το συνέδριο για τον κομουνισμό στην

Οι εκδηλώσεις και η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης, για την ημέρα της μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπως έχει καθιερωθεί με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν κανονικά και χωρίς καμία αλλαγή σε περιεχόμενο και ομιλητές, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες.

Σύμωνα με την ίδια την Εσθονική Προεδρία, το δημόσια προσβάσιμο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ημέρας παραμένει σταθερό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το επίδικο συνέδριο "για τα εγκλήματα του κομουνισμού", στο οποίο αρνήθηκε να παραστεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Κοντονής. Ωστόσο η Εσθονική Προεδρία δεν περιλαμβάνει στην σημερινή της ανάρτηση στην ιστοσελίδα των εκδηλώσεων της ημέρας τον τίτλο του συνεδρίου, χωρίς να αλλάξει τους ομιλητές και το περιεχόμενο και χωρίς να αφαιρέσει την αρχική ανάρτηση της 9ης Αυγούστου που περιλαμβάνει τον τίτλο 'The Heritage in 21st Century Europe of the Crimes Committed by Communist Regimes'.

Σύμφωνα με την Εσθονική Προεδρία, "στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό, ζητώντας την κήρυξη της 23ης Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων". Έκτοτε η διεθνής ανάμνηση των θυμάτων ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων πραγματοποιήθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. "Στις 23 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθούν στο Ταλίν οι εκδηλώσεις εορτασμού της ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων", αναφέρει η Προεδρία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, "παραδοσιακά, μια συνάντηση υπουργών δικαιοσύνης ή εκπροσώπων των υπουργείων δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί το πρωί, ακολουθούμενη από την τελετή μνήμης στη στήλη νίκης της ανεξαρτησίας στην πλατεία ελευθερίας".

Η Προεδρία ενημερώνει ότι "το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη με κεντρική ομιλία του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της πλατφόρμας της ευρωπαϊκής μνήμης και συνείδησης Tunne Kelam και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση". "Οι ομιλητές θα περιλαμβάνουν Tunne Kelam, Anna Kaminsky (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Γερμανία),  Andres Kasekamp (Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδά), ΙIgor Caşu (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας) και Bartosz Dziewanowski-Stefanczyk (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μνήμης  και Αλληλεγγύης)".

Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Olaf Mertelsmann (Πανεπιστήμιο του Tartu, Εσθονία). Το βράδυ, θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση «Η εποχή του Κομουνισμού», σε επιμέλεια του Gerd Koenen, και θα ακολουθήσει δείπνο.

Οι εκδηλώσεις διάσκεψης και εορτασμού θα διοργανωθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας.

Σύμφωνα με την επίσημη σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, το συνέδριο για τον κομουνισμό, περιγράφεται αλλά δεν κατονομάζεται - μετά τις αντιδράσεις. Το περιεχόμενό του όμως παραμένει ακριβώς το ίδιο και αποτελεί μόνο μια από τις εκδηλώσεις της ημέρας. Η επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας προς των Τύπο προ ημερών είχε ως εξής: "Μετά το πέρας  της συνάντησης οι Υπουργοί θα παραθέσουν διάσκεψη Τύπου και θα ακολουθήσει η ετήσια τελετή στη μνήμη των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού και θα ακολουθήσει συνέδριο με τίτλο `η κληρονομιά των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα’".

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας, η συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης (στο Tallinn Creative Hub (Kultuurikatel, 9:00 π.μ. - 11:00 π.μ.) περιλαμβάνει συζήτηση στο πλαίσιο ενός διακρατικού οργάνου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων και των αδικημάτων επιζώντων που είναι ένοχοι ποινικών αδικημάτων που δεν υπόκεινται σε παραγραφή, σε συνέχεια των δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Η διεθνική διερεύνηση των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων αποτελεί πρωτοβουλία της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC).

Η Προεδρία αναφέρει ότι "η PEMC ιδρύθηκε το 2011 σύμφωνα με το προαναφερθέν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Στη μεσημεριανή τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στη "στήλη της νίκης" και θα μιλήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Urmas Reinsalu, οι υπουργοί της ΕΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση και ο πρόεδρος του συμβουλίου της Εσθονίας "Memento Association Leo Õispuu". Τέλος ο Urmas Viilma, Αρχιεπίσκοπος της εσθονικής Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας θα προσευχηθεί στο σημείο, και θα ακολουθήσει παράσταση από τη Χορωδία κοριτσιών της εσθονικής τηλεόρασης.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top