Την απαραίτητη απάντηση στις δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο θα δώσει η Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Ελληνοκυπριακής διοίκησης οι οποίες διεξάγονται μονεμερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας  τα πραγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’.

Και αυτή τη φορά, ένα γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της λεγόμενης άδειας που παρείχε μονομερώς η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’.

Είναι καθαρό ότι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διάσκεψης για την Κύπρο, παρόλες τις προσπάθειες καλής πρόθεσης της τουρκικής πλευράς είναι η αντίληψη της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού. 

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) , θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού»

Εντωμεταξύ, σημειώνεται ότι την Πέμπτη το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε την φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα στην Ανατολική Μεσόγειο για να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του West Capella που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, η ανακοίνωση για την αποστολή της φρεγάτας έγινε από το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως οι Τούρκοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο με απρόβλεπτες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται υπο το βλέμμα των ξένων δυνάμεων, οι οποίες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Σουλτάνο Ερντογάν.

Να σημειώσουμε, ότι αν οποιαδήποτε απειλή προέλθει από αέρα ή από θάλασσα στα 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια γύρω από την πλατφόρμα σημαίνει κόκκινος συναγερμός στις ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διέλευση  άλλων πλοίων τα οποία έχουν πάρει άδεια .Η τρίτη ζώνη η λεγόμενη κίτρινη ζώνη είναι στα 15 ναυτικά μίλια όπου γίνεται και η πρώτη ενημέρωση στα διερχόμενα πλοία.

 

Tags: