Το τελευταίο αντίο στον Χέλμουτ Κολ: Η Ευρώπη τον αποχαιρέτησε-Στα μαύρα η Μέρκελ

Δείτε φώτο και βίντεο

Το Σάββατο η Ευρώπη αποχαιρέτισε έναν από τους ανθρώπους που την οραματίστηκαν ενωμένη. Ο Χέλμουτ Κολ σίγουρα δεν ονειρεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα.

Φόρο τιμής στον Κολ απέτισαν νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, όπως η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο ισραηλινός ομόλογός της Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, αλλά και το πρώην βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας Κάρλος και Σοφία, στην τελετή που ξεκίνησε λίγο μετά της 12.00 ώρα Ελλάδας στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το φέρετρό του, τυλιγμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε τοποθετηθεί στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπροστά από τη φωτογραφία του.

Οκτώ Γερμανοί στρατιωτικοί μετέφεραν το φέρετρο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας (του μακροβιότερου στη σύγχρονη ιστορία της χώρας) και το τοποθέτησαν πάνω στο βάθρο για την ειδική τελετή, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πατέρας της γερμανικής επανένωσης, αρχιτέκτονας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κήρυκας της γαλλο-γερμανικής φιλίας, ο Χέλμουτ Κόλ πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.

Τρία στεφάνια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).

Η σύζυγός του, για την οποία ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες, δεν έβαλε σχεδόν καθόλου τα μαύρα γυαλιά της και το καπέλο με το βέλο.

Στα μαύρα ήταν ντυμένη και η Άνγκελα Μέρκελ.

Και δεδομένων των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών (σ.σ. λέγεται ότι η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν ήθελε να μιλήσει η Μέρκελ στην τελετή αλλά μόνο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του, εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του ιστορικού ηγέτη της Γερμανίας) η Μέρκελ δεν θέλησε να δώσει λαβές για σχόλια. Σηκώθηκε λοιπόν από τη θέση της και πλησίασε την Μάικε Κολ. Η χειραψία τους ήταν τυπική.

Οι ομιλητές της τελετής στάθηκαν κυρίως στο πολιτικό έργο του Χέλμουτ Κολ, χαρακτηρίζοντας τον ως αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καγκελάριο της γερμανικής ενοποίησης και πολιτικό που πάλευε για τη διατήρηση της ειρήνης. Σε αυτούς τους ρόλους αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Τόνισε ότι χωρίς τον Χέλμουτ Κολ δεν θα υπήρχε το ευρώ και εξέφρασε την άποψη πως για τον πρώην καγκελάριο το κοινό νόμισμα συνιστούσε μια άλλη μορφή «ευρωπαϊκής πολιτικής για την ειρήνη».

Πολλοί από τους ομιλητές θύμισαν στους παρευρισκόμενους ότι ο ίδιος ο Χέλμουτ Κολ τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι αισθάνεται γερμανός πατριώτης και ταυτόχρονα ευρωπαίος πολίτης. Σε αυτή την ευρωπαϊκή πτυχή αναφέρθηκε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Για τον πρώην καγκελάριο η Ρωσία ήταν μέρος του οράματός του για μια ενωμένη Ευρώπη, έναν «Κοινό Ευρωπαϊκό Οίκο», επισήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός. «Από αυτόν τον Κοινό Ευρωπαϊκό Οίκο απέχουμε σήμερα όμως πολύ», σχολίασε.

Στην τελετή μίλησαν και οι πρόεδροι της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τελευταία ομιλήτρια ήταν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε τόσο στο πολιτικό έργο του Χέλμουτ Κολ όσο και στην προσωπική σχέση μαζί του. Αναγνωρίζοντας την «ιστορική» του προσφορά για τη Γερμανία και την Ευρώπη, τον ευχαρίστησε εμφανώς συγκινημένη για την ευκαιρία που της έδωσε να αναδειχθεί πολιτικά.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στις 14.00 περίπου ώρα Ελλάδος η σορός του Κολ μεταφέρθηκε από το Στρασβούργο με ελικόπτερο της γερμανικής συνοριακής αστυνομίας στην ιδιαίτερη του πατρίδα, το Λουντβιχσχάφεν.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να πουν το ύστατο αντίο στον πρώην καγκελάριο. Στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί σε καράβι στο Ρήνο. Προορισμός του είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης Σπάιερ, όπου στις 20.00 θα ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μία ώρα αργότερα ακολούθησε στην πλατεία μπροστά από τη μητρόπολη ο δημόσιος αποχαιρετισμός με στρατιωτικές τιμές. Τέλος, στις 22.00 (ώρα Ελλάδας πάντα) έγινε η ταφή της σορού σε νεκροταφείο της πόλης σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top