ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ η κάνναβη για ιατρικούς λόγους

Έχει αποδειχθεί σωτήρια για καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Νομιμοποιείται η κάνναβη για ιατρικούς λόγους. Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να προωθήσει σύντομα τη λήψη μέτρων ώστε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις να έχουν πρόσβαση σε σκευάσματα κάνναβης τα οποία προσφέρουν ανακούφιση.

Και μπορεί το θέμα αυτό να είναι ακόμα ταμπού στην Ελλάδα, όμως όπως υποστηρίζει ο ογκολόγος Κώστας Συρίγος, η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για καρκινοπαθείς στο στάδιο της χημειοθεραπείας.

«Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ιατρικά ότι η φαρμακευτική χρήση βοηθάει και είναι κρίμα να μην χρησιμοποιούμε ένα όπλο που μας παρέχει η φύση προς όφελος των ασθενών μας», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Star ο κ. Συρίγος.

Τα νοσήματα που φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί και μάλλον με καλή ανταπόκριση είναι νοσήματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η επιληψία, η κατά πλάκας σκλήρυνση, ο χρόνιος νεφροπαθητικος πόνος και η καχεξία και η ανορεξία σε άτομα με AIDS.

Η Κάνναβη απαγορεύτηκε στην Ελλάδα το 1919. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η χρήση της μόνο για ιατρικούς λόγους επανέρχεται. Είναι  πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Άλλωστε όπως θα ακούσετε αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Έλληνες ασθενείς καταφεύγουν εδώ και χρόνια στη χρήση της μέσα από παράνομα μονοπάτια.

«Υπάρχει μια μυστικοπάθεια, όμως τελείως εμπιστευτικά καταλαβαίνω πως πολλοί ασθενείς μου που έχουν δυνατότητα πρόσβασης τη χρησιμοποιούν», είπε ο κ. Συρίγος.

H χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους είναι ήδη νόμιμη σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ.

«Στο εξωτερικό υπάρχουν κανόνες και νόμοι που διέπουν πολύ αυστηρά την διάθεση της κάνναβης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αποδεδειγμένα μπορεί να θεραπεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος.

Το ίδιο αυστηρός πρέπει να είναι ο νόμος και στην Ελλάδα σχετικά με το πού και το πώς θα διατίθενται τα σκευάσματα τονίζει η ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top