Το υγραέριο κίνησης μοιάζει η πιο λογική και συμφέρουσα επιλογή για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά την οικοπνομία. Έτσι, τα SsangYong Tivoli & XLV, τα νέα crossover της παλαιότερης premium κορεάτικης φίρμας αυτοκινήτων, κάνουν την κίνηση ματ και διατίθενται με σύστημα υγραεριοκίνησης, στις νέες εκδόσεις «ECO». Κατά αυτόν τον τρόπο αποτελούν πλέον τα μοναδικά μοντέλα στις κατηγορίες τους που διατίθενται με κινητήρες βενζίνης (128PS), πετρελαίου (116PS) και βενζίνης-υγραερίου (128PS). Οι εκδόσεις «ECO» των Tivoli και XLV συνδυάζονται είτε με αυτόματο είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. 

Εξοπλισμένα με μία μεγάλη δεξαμενή καυσίμου 54 λίτρων, που δεν «καταναλώνει» καθόλου από το μεγάλο χώρο αποσκευών των μοντέλων (Tivoli: 423 λίτρα / XLV: 720 λίτρα), τα δύο SUV της SsangYong, διπλασιάζουν, σχεδόν, την αυτονομία τους, η οποία εκτοξεύεται στα 1.250 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα και των δύο δεξαμενών (βενζίνης & υγραερίου).

Τόσο το Tivoli όσο και το XLV «ECO» εξοπλίζονται με σύστημα υγραερίου που είναι ειδικά σχεδιασμένο και εξελιγμένο σε συνεργασία με τη SsangYong από κορυφαία εταιρεία συστημάτων του είδους. Το σύστημα ακολουθεί πιστά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές – όντας συμβατό με το πρότυπο ποιότητας UNI EN ISO 9001:2000.

Τα συστήματα υγραεριοκίνησης θεωρούνται το ίδιο, αν όχι πιο ασφαλή από τα συμβατικά συστήματα βενζίνης ή πετρελαίου, καθώς:

α) όλα τα εξαρτήματα που τοποθετούνται στο όχημα έχουν περάσει όλα τα τεστ ποιοτικού ελέγχου (δοκιμή αντοχής σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης, κτλ) σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και φέρουν τις αντίστοιχες εγκρίσεις τύπου.

β) η εγκατάσταση δεν επικοινωνεί με το εσωτερικό του οχήματος.

Οι εκδόσεις «ECO» των SsangYong Tivoli & XLV, διατηρούν ατόφια την πλήρη 5ετή εργοστασιακή τους εγγύηση συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτημάτων της υγραεριοκίνησης. Παράλληλα, επωφελούνται και των πλεονεκτημάτων του προγράμματος Εγγύησης Επαναγοράς 55 μηνών. Σε ετήσια βάση ή κάθε 15.000 χλμ. πραγματοποιείται συντήρηση και έλεγχος όλης της εγκατάστασης υγραεριοκίνησης, με στόχο την άρτια λειτουργία του κινητήρα.

 

Βαγγέλης Γκούμας

 

 

 

Tags: