ΣτΕ: Παραγράφονται χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις - Έλεγχοι μόνο από το 2011

Στο αρχείο τα cd με τις συναλλαγές 1,3 εκ. φορολογουμένων

ΣτΕ: Παραγράφονται χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις

Στο αρχείο οδηγείται το μεγαλύτερο τμήμα των 65 cd με τα στοιχεία 1,3 εκατ. φορολογουμένων που είχαν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές από τις τράπεζες, καθώς οι περισσότερες χρήσεις για τις οποίες ελέγχονταν παραγράφονται με απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα να ισχύει η πενταετής παραγραφή για τις  υποθέσεις αυτές και όχι η δεκαετής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης  τα στοιχεία των εγχώριων τραπεζών βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών, καθώς από το 1994 υπάρχει πρόσβαση στα  στοιχεία των τραπεζών.

Για τον ίδιο λόγο τα στοιχεία τα οποία  έχουν περιέλθει σε γνώση των φορολογικών αρχών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως νέα, έτσι ώστε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής στη δεκαετία ακόμα και αν στοιχειοθετούν την απόκρυψη εισοδήματος.

‘Έτσι,  το cd με τα στοιχεία 1.364.069 φορολογουμένων, οι οποίοι σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012 πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, μπαίνει στο αρχείο για τις χρήσεις μέχρι και το 2010 και οι  ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχου μόνο στις δύο τελευταίες χρήσεις, το 2011 και το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποθέσεις από το 2008 και μετά που ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον έχει εντοπιστεί φοροδιαφυγή (βάσει π.χ. της λίστας Λαγκάρντ ) σύμφωνα με το νόμο 4174 του  2013 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών)  που έχει αναδρομική ισχύ, η παραγραφή αυξάνεται στα 20 χρόνια. Αλλά και  αυτές οι υποθέσεις και η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου  για την αναδρομική ισχύ από το 2008  θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως οι χρήσεις από το 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής, με την χρήση του 2011 να παραγράφεται στο τέλος του 2017.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top