Κίνητρα για τους καταναλωτές από το ΥΠΟΙΚ για να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα

Διαβάστε τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο, τις αποδείξεις και τις πληρωμές για ιατρικές δαπάνες

Αλλαγές επί αλλαγών κάνει το υπουργείο Oικονομικών στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μήπως και παταχθεί μέρος της φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους περιμένουν να πέσει φως στο αφορολόγητο όριο αλλά και στο αν θα χρειάζεται τελικά να κρατούν τις αποδείξεις.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα για τους καταναλωτές προκειμένου να χρησιμοποιούν περισσότερο πλαστικό χρήμα και λιγότερα μετρητά.
Για να πάρει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα αν έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το 15%, εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 ευρώ και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20%. Το ανώτατο όριο δαπάνης αναμένεται να οριστεί στις 12.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.
Οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Οι πολίτες πάντως που μιλούν στην κάμερα του Star αντιμετωπίζουν θετικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ενώ δηλώνουν ότι ήδη όπου γίνεται δεκτή η κάρτα πληρώνουν με αυτήν.
Καθιερώνεται επίσης η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top