Ντουβρουτζάς για 150.000 συνταξιούχους! Μειώσεις 10%-12% στις επικουρικές

Είναι το δεύτερο κύμα περικοπών - Δείτε ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ - Πρώτη ανάρτηση 08.40

​Περικοπές της τάξεως του 10% με 12% -που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν έως και το 40% -θα δουν σήμερα Παρασκευή, 150.000 συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα περικοπών για σε όσους έχουν άθροισμα από κύρια και επικουρική πάνω από τα 1.300 ευρώ μικτά ή περίπου 1.120 ευρώ καθαρά. Οι μειώσεις σε παλιά και νέα επικουρική φτάνουν και τα 138,94 ευρώ!

Oι περικοπές αφορούν στους συνταξιούχους έξι πρώην Ταμείων που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑ. Αναλυτικά, μειώσεις που μεσοσταθμικά κινούνται στο 11% θα υποστούν συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, του επικουρικού ταμείου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Οριακές μειώσεις θα φανούν σε κάποιους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην Ταμείο της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ). Στο 14% εκτιμάται η μεσοσταθμική μείωση που έχει επιβληθεί στις συντάξεις του πρώην ΤΕΑΥΕΚ, του ταμείου των εμποροϋπαλλήλων, ενώ οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας, Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 13% (μέσος ��ρος). Μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξεως του 18% κατά μέσον όρο θα υποστούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΑΥΝΤΠ (υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων), ενώ οι μεγαλύτεροι χαμένοι με μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 35% είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΠΤΠ (Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως - Alpha Bank).

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων, που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα «περάσει» και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος του ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων) έπαιρνε αρχικό μικτό ποσό μέχρι και τον Αύγουστο 567,79 ευρώ. Η επικουρική αυτή ήταν προ μνημονιακών περικοπών και περιελάμβανε επίδομα συζύγου και τέκνων. Η πληρωτέα του σύνταξη (καθαρό ποσό) μετά τις μνημονιακές περικοπές, την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο ήταν 303,32 ευρώ. Με την εφαρμογή του νόμου 4387 στην πληρωμή Σεπτεμβρίου, ο επανυπολογισμός γίνεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 567 ευρώ, που διαγράφονται, όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό του συνταξιούχου, ενώ ταυτόχρονα επανυπολογίζονται και τα επιδόματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top