Eπιταγή απασχόλησης: Τι είναι; Ποιοι θα την παίρνουν;

Νέα πρόταση σχετικά με το επίδομα ανεργίας από το υπουργείο Εργασίας

​Πρόταση μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέθεσε την Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τα Επιμελητήρια της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Στην συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

«Σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση, να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή, είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρή��εις, διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για τρεις μήνες. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε το χώρο της εργασίας», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία, όπως είπε, στο παρελθόν δεν είχαν συνδεθεί σωστά με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ τόνισε ότι πλέον η κατάρτιση συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον έξι μήνες. Προανήγγειλε επιπλέον την υλοποίηση ενός σχετικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

«Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές», είπε ο υπουργός Εργασίας.

ΓΣΕΒΕΕ: Θετική η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), είδε θετικά την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν αρκεί μόνο αυτό το μέτρο για τη μείωση της ανεργίας και την αναβάθμιση της δραστηριότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top