Στην… «STROMA BANK» επιμένουν να εμπιστεύονται τις καταθέσεις τους οι Έλληνες

Μικρό καλάθι κρατούν οι τραπεζίτες όσο διατηρούνται τα capital controls

«Μικρό καλάθι» κρατούν για την επιστροφή καταθέσεων, καθώς όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη όσο διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δύσκολα θα δούμε ουσιαστική ανάκαμψη καταθέσεων.
Η πρόσφατη «χαλάρωση» των capital controls, με την απελευθέρωση από τους περιορισμούς στην ανάληψη-μετακίνηση (στο εσωτερικό) των κεφαλαίων που επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, έχουν βελτιώσει την ψυχολογία και δημιουργούν προσδοκίες για τόνωση ��ων καταθέσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι τώρα η ενίσχυση των καταθέσεων οφείλεται όχι στην επιστροφή χρημάτων από στρώματα και θυρίδες, αλλά σε συγκυριακούς παράγοντες όπως η θετική συμβολή της τουριστικής κίνησης. Η βελτίωση, τονίζουν, είναι οριακή και η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας παραμένει τραγική, με τις καταθέσεις να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου οι καταθέσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν και νέα μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριά και επιχειρήσεις– διαμορφώθηκαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 123,38 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο δίμηνο η εικόνα βελτιώθηκε, καθώς τον περασμένο Μάιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη των τραπεζών, η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της οικονομίας, της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της (μερικής) ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη θετική τάση με νέα προϊόντα, καλύτερους όρους και την παροχή κινήτρων στους καταθέτες, προσπάθεια που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της τάσης επιστροφής καταθέσεων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην κατεύθυνση αυτή κομβικής σημασίας θεωρείται η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Εξαιρετικά σημαντική, εξάλλου, θεωρείται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Τον περασμένο Ιούλιο το Δημόσιο εξόφλησε χρέη 1,1 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες, ενώ εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις 15 εκκρεμότητες για την οριστική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τότε θα δοθούν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.
Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και πολίτες θα ενισχύσει τις καταθέσεις και θα βοηθήσει στην ανάκτηση του βηματισμού της οικονομίας.
Ένεση 3 δισ. ευρώ από το «νέο χρήμα»
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξαίρεση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος» θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι για να δούμε μια ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητας και σημαντική επιστροφή καταθέσεων θα πρέπει η εμπιστοσύνη να αποκατασταθεί, η οικονομία να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και να αρθούν τα capital controls.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top