ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ από τη ΓΓΔΕ! «Πειραγμένα» POS έχουν κατακλύσει την αγορά

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι… «μαϊμού»

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ από τη ΓΓΔΕ! «Πειραγμένα» POS έχουν κατακλύσει την αγορά

​Συναγερμό έχει σημάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά από την αποκάλυψη του κυκλώματος που χρησιμοποιούσε «πειραγμένα» POS για να μην αποδίδεται το ΦΠΑ, καθώς σε εγκύκλιο ο επικεφαλής της, Γ. Πιτσιλής υπογραμμίζει ότι τα μηχανήματα αυτά έχουν κατακλύσει την αγορά.

Όπως μετέδωσε και χθες το star.gr, τα συγκεκριμένα POS ήταν συνδεδεμένα με τράπεζες της Βουλγαρίας, της Μάλτας και του Λουξεμβούργου κι έτσι οι επιχειρήσεις που τα είχαν προμηθευτεί δεν απέδιδαν τον ΦΠΑ που αναλογούσε στα έσοδά τους.

Έτσι, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η ΓΓΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες προς τους ελεγκτές, ώστε να μπορούν να διακρίνουν με ευκολία τα «μαϊμού» από τα γνήσια POS.

Έτσι η εντολή είναι τα συνεργεία ελέγχων να καταγράφουν αν το μηχάνημα POS των επιχειρήσεων που ελέγχονται έχει εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, καθώς ενδέχεται με τον τρόπο αυτό ο ελεγχόμενος να παρακάμπτει τα capital controls και να μη δηλώνει τα πραγματικά του έσοδα με την χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως όσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: Cardling, ibank Εθνική, Πειραιώς, FDH ή Euronet, ενδέχεται να έχουν εγκαταστασθεί από αλλοδαπούς παρόχους.

Οι ελεγκτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις MyPOS ή MyPOSEU, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή έχουν κατακλύσει την αγορά μετά την επιβολή των capital controls.

Τέλος θα πρέπει να ζητείται από τους ελεγκτές η διεξαγωγή συναλλαγής και να επισυνάπτεται το απόκομμα της συναλλαγής για να διαπιστωθεί αν ο πάροχος είναι από το εξωτερικό και άρα εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top