Ντράγκι: «Λάθος η εξυγίανση των δημοσιονομικών με αυξήσεις φόρων»

Καμπανάκι για την ανεργία από τον επικεφαλής της ΕΚΤ

Ντράγκι: «Λάθος η εξυγίανση των δημοσιονομικών με αυξήσεις φόρων»

​Για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και η δημοσιονομική εξυγίανση να μη βασίζεται μόνο στην αύξηση των φόρων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραδίδει σήμερα στις Βρυξέλλες την κεντρική 5η ετήσια ομιλία προς τιμήν του Τομμάσο Πάντοα Σκιόππα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών - στο οποίο αργότερα θα απευθυνθεί και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η επεκτατική και μη συμβατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μεταδίδεται στις εμπορικές τράπεζες και την οικονομία της ευρωζώνης. Ο Μάριο Ντράγκι έκανε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους μόνο με αυξήσεις φόρων, αντιτείνοντας ότι η αποτελεσματικότερη συνταγή είναι η μείωση των δαπανών. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης, τόνισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι υψηλά παντού στην ΕΕ και πρέπει να μειωθούν, αν επιθυμεί κανείς να δει εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών, με τέτοιον τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (την έκδοση νέων φτηνών δανείων).

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης, ζήτησε επίσης άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, με έμφαση στον τομ��α των υπηρεσιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Ζήτησε να πέσουν τα διαρθρωτικά εμπόδια στην μετάδοση της γνώσης και της τεχνογνωσίας στο εσωτερικό της ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά στον τομέα των υπηρεσιών, εξήγησε την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά εργασίας και ζήτησε από τα κράτη μέλη καλά ρυθμισμένες αγορές στον τομέα των προϊόντων.

Ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν το παν για να ρίξουν την ανεργία και να αυξήσουν την απασχόληση και το συνολικό μέγεθος του εργατικού δυναμικού. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας πρέπει να συνοδευτούν από ένα δίκτυ προστασίας για το εργατικό δυναμικό και τους ανέργους, ώστε να μη αισθάνεται κανείς τις αλλαγές ως απειλή.

Τον Μάριο Ντράγκι, προλόγισε ο κεντρικός οργανωτής του BEF 2016 (Brussels Economic Forum) και γενικός διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, με την υπόμνηση μιας φράσης του εμβληματικού ευρωπαϊστή Τομμάσο Πάντοα Σκιόππα (ένας από τους αρχιτέκτονες της κοινής αγοράς και του ευρώ) : "η Ευρώπη είναι το μέρος που ασθενεί, η Ενοποίηση είναι η θεραπεία".

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top