Φάκελος «ασφαλιστικό»: Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο των ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι

Φάκελος «ασφαλιστικό»: Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο των ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο ασφαλιστικό έχει ξεκινήσει καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εισέλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, φέρνοντας πολλαπλές απώλειες για συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις όσων έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ. Όμως, αυτό είναι το μεικτό ποσό της σύνταξης. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κρατήσεις, η εισφορά αλληλεγγύης από 3% ως 14%, αλλά και η εισφορά ασθένειας του 6%.
«Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν 1.170 ευρώ και πάνω, πρόκειται να δουν αναπροσαρμογή στις επικουρικές τους συντάξεις. Θα ξεκινήσει από 1% με 2% και μπορεί να φτάσει και το 30% με 35%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια και επικουρική 1.350 ευρώ αλλά καθαρά λαμβάνει περίπου 1.170 ευρώ, θα δει μείωση» αναφέρει στο STAR ο Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος-ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
«Αν θεωρήσουμε ότι για κάποιες κατηγορίες χαμηλών επικουρικών δεν θα υπάρχει πρόθεση περικοπών, σημαίνει ότι για κάποιες άλλες που θεωρούνται υψηλότερες οι περικοπές θα πρέπει να υπερβαίνουν το 25-30%» τονίζει, εξάλλου, ο Δημήτρης Μπούρλος, δικηγόρος και Εκδότης του περιοδικού "Νομοθεσία ΙΚΑ".
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης.
Ειδικότερα:
- Δημόσιος υπάλληλος με 35ετία και συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ. με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα ελάμβανε 1.021 € καθαρά. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 836 € καθαρά.
- Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα ελάμβανε 796 € καθαρά. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 658 € καθαρά.
Μάλιστα και οι συντάξιμοι μισθοί ,πάνω στους οποίους θα υπολογιστούν τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι μικρότεροι αφού ως βάση υπολογισμού θα είναι ο μέσος όρος των μισθών από το 2002- που περιλαμβάνει και τα χρόνια της κρίσης.
Οι νέες συντάξεις κινδυνεύουν να είναι μειωμένες έως και 30% σε σχέση με τις σημερινές, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνουν πια το 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης, από 60% που προβλεπόταν στο νόμο Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (και δεν εφαρμόστηκε ποτέ) και 70% που ίσχυε έως σήμερα.
Ακόμα προβλέπεται:
- Μειώσεις στα εφάπαξ 12 έως 15%
- Μειώσεις στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 32%, η χορήγησή του οποίου πλέον αντί για μηνιαία-γίνεται ανά 3μηνο
- Έως το τέλος του 2019 370.000 δικαιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ 120.000 θα το χάσουν από φέτος
- Η εθνική σύνταξη πέφτει στα 345 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης όταν με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη ήταν 360 ευρώ
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top