Πιάσαμε… 13άρι: Τα σημεία-κλειδιά στο νέο ασφαλιστικό

Πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι σε κύριες και επικουρικές

Το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παίρνει εντός της ημέρας το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο εν συνεχεία θα κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι μερικές από τις βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Αναλυτικά, το «13άρι» των περικοπών που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό:

1. Εθνική σύνταξη: «Κλείδωσε» η χορήγησή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και διαμορφώνεται με μείωση 10% στα 346,5 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης (μείωση 2% ανά έτος).

2. Ποσοστά αναπλήρωσης ανταποδοτικού τμήματος σύνταξης σε σχέση με τα έτη ασφάλισης: Για τα πρώτα 15 έτη η αναπλήρωση θα είναι 0,77% και κλιμακωτά μετά από 39 έτη ασφάλισης αυξάνεται έως το ποσοστό αναπλήρωσης ύψους 2% ανά τριετία.

3. Επαναϋπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων που ήδη έχουν εκδοθεί από το 2002 και μετά (δεν έχουν καταχωρηθεί στοιχεία με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων στις βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων του συστήματος ΑΤΛΑΣ του υπουργείου Εργασίας πριν το 2002).

4. Περικοπές συντάξεων -στο άθροισμά κύριας και επικουρικής- για ποσά που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ.

5. Στη ζώνη υψηλού κινδύνου με περικοπές επικουρικών βρίσκονται κυρίως 186.333 δικαιούχοι του ΕΤΕΑ οι οποίοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ.

6. Πλαφόν στα ανώτατα όρια συντάξεων: Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα. Το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα.

7. Συντάξεις χηρείας: Στο εξής οι συντά��εις χηρείας για όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών θα χορηγούνται μόνο για διάστημα τριών ετών. Μετά την τριετία θα διακόπτονται και θα επαναχορηγούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Εξαιρούνται α) όσοι έχουν ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% και β) οι μητέρες ανηλίκων.

8. ΕΚΑΣ: Από την 1η Ιουνίου θα αρχίσει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που χορηγείται σήμερα σε περίπου 380.000 δικαιούχους.

9. Μέρισμα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων: Το συγκεκρ��μένο ταμείο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 παρουσιάζει έλλειμμα 286,5 εκατ. ευρώ.

10. Εφάπαξ: Νέες περικοπές που θα κυμανθούν από 10%-15%.

11. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.

12. Νέος τρόπος υπολο��ισμού ασφαλιστικών εισφορών: Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς επιβάλλονται νέοι ενιαίοι κανόνες για όλους τους μισθωτούς (ιδιωτικού-δημόσιου τομέα), για ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες, για αμειβόμενους με μπλοκάκι, για δημοσιογράφους, αγρότες κ.ά.

13. Ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών προσδιορίζεται το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού που είναι 586 ευρώ σήμερα, δηλαδή τα 5.860 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top