Οι δανειστές έβαλαν στο μάτι και τα αναπηρικά επιδόματα!

Επιδιώκουν «κούρεμά» τους μέσω εισοδηματικών κριτηρίων

Οι δανειστές έβαλαν στο μάτι και τα αναπηρικά επιδόματα!

​Στο στόχαστρο των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ μπήκαν και τα προνοιακά επιδόματα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως μετονομάστηκε.

Μια τέτοια ρύθμιση θα σήμαινε πως ανάπηροι με μηδενικό εισόδημα που ζουν μόνο από επιδόματα θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το ζήτημα έχει πέσει στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων και είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες αναβάλλεται για τον Ιούλιο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, εστιάζουν στο μεγάλο κατά τους ίδιους κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό Δημόσιο ετησίως για αναπηρικά επιδόματα. Και μπορεί προς το παρόν να μην έχουν θέσει ευθέως ζήτημα περικοπών ή θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά ζητούν να ξεκινήσει εδώ και τώρα η μεταρρύθμιση των επιδομάτων των ΑμΕΑ και η επανεξέταση των περίπου 185.000 δικαιούχων.

Η ελληνική πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει περικοπές, όπως επίσης και καμία παρέμβαση στα τυφλά, αλλά έχει δεχθεί να εξορθολογήσει το σύστημα στη βάση και της μνημονιακής υποχρέωσης για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις δαπάνες Πρόνοιας.

Ήδη το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώνει στοιχεία για όλες τις προνοιακές παροχές της κυβέρνησης με στόχο να χαρτογραφήσει ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει, ��στε μέχρι το τέλος του 2016 να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του συστήματος, με μάζεμα του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top