«Αυτοκαταγγελία» α λα Γερμανικά για όσους βρίσκονται στις λίστες φοροφυγάδων

Αποστέλλονται οι πρώτες κλήσεις σε εμπλεκόμενους για να δώσουν εξηγήσεις

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες εντοπισμού φοροφυγάδων μέσα από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις «λίστες Μπόργιανς» αλλά και παλαιότερες, καθώς τις επόμενες ημέρες ρίχνονται «στη μάχη» εξειδικευμένοι ελεγκτές, με νέο τεχνικό εξοπλισμό, ενώ στέλνονται και οι πρώτες κλήσεις σε εμπλεκομένους.

Σε χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με τους οικονομικούς εισαγγελείς αντιμετωπίστηκε σωρεία νομικών, αλλά και τεχνικών προβλημάτων (στελέχωσης, υποδομής κ.λπ.), προκειμένου να «τρέξουν» οι σχετικές έρευνες, με αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του υλικού που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές και οικονομικές Αρχές, από όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές λίστες.

Παράλληλα, μετά τις γιορτές αναμένεται η προώθηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, που κατά το γερμανικό πρότυπο θα δίνει τη δυνατότητα «αυτοκαταγγελίας» για όσους δηλώσουν τα προς φορολόγηση ποσά, για να αποφύγουν βαριές διώξεις και χρονοβόρες δικασ��ικές περιπέτειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την άφιξη στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ν.-Β. Μπόργιανς (που παρέδωσε τις λίστες καταθετών σε ελβετικές τράπεζες που «ξεσκονίζουν» οι διωκτικές Aρχές), θα έλθουν και νεότερα στοιχεία, αλλά και η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα κυρίως καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από γερμανικής πλευράς θα παρασχεθεί το «know how» για τον καλύτερο δυνατό τρόπο ελέγχου των λιστών, ώστε να μπορούν να «διαβαστούν» ενιαία και να ��ξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα το σύνολο των στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ��α προσφερθεί από γερμανικής πλευράς η επιμόρφωση των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών, μέσω σεμιναρίων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ενισχυθεί το έργο τους με 30-35 εξειδικευμένους ελεγκτές και με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες «φεύγουν» οι πρώτες κλήσεις για απολογία προς διάφορους εμπλεκομένους, καθώς η ποινική διαδικασία θα αρχίσει να «τρέχει» μετά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει τη χρήση ακόμα και παράνομα αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top