Αγωνία για τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια στους δανειολήπτες

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα αποφασιστούν τα όρια των πλειστηριασμών

Αγωνία για τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια στους δανειολήπτες
Ο κύβος ερρίφθη. Πέντε μέρες απέμειναν στην ελληνική κυβέρνηση για να βρει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια. Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού δεν ξέρουν τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς.

Απελπισμένοι είναι πολλοί δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους. Ανάμεσα σε αυτούς και 55χρονη συνταξιούχος που έχει στο όνομά της δάνεια 500.000 ευρώ, τα οποία πήρε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια για την τεχνική εταιρία του συζύγου της.

Η επιχείρηση με τα κεφάλαια που διέθετε δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τα έργα δήμων όπως αποχετεύσεις και πλακοστρώσεις. Οι πληρωμές από το κράτος καθυστερούσαν και έτσι αναγκάστηκαν να παίρνουν το ένα δάνειο μετά το άλλο.

«Επειδή λοιπόν αυτοί οι δήμοι δεν μας πλήρωσαν εγκαίρως και κάναν και 5 και 6 χρόνια να πληρώσουν ήταν εποχή που πληρώναμε 30.000 τόκο το 6μηνο, 60.000 τόκο το χρόνο» δηλώνει στην κάμεερα του Star

Όπως λέει η 55χρονη το μόνο που έχει στο όνομα της είναι το ήμισυ της οικογενειακής της κατοικίας. Ακόμα δηλαδή και να τη χάσει, οι οφειλές της προς τις τράπεζες θα παραμείνουν στα ύψη, κάτι που την κάνει να χάνει τον ύπνο της.

«Πριν πέντε χρόνια ένας συνάδελφός της που είχε τα ίδια δάνεια αυτοκτόνησε, έπεσε από τη γέφυρα, ενώ σε 40 μέρες πέθανε και μια άλλη συνάδελφος η οποία είχε πολύ άγχος και αυτή έπαθε ανακοπή» επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς κορυφώνονται. Η μεγάλη «σφαγή» αναμένεται να έρθει όχι τόσο από τις αλλαγές στα όρια της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, όσο από το πλαφόν που βάζει η κυβέρνηση στο σύνολο των οφειλών. Όποιος οφείλει πάνω από 200 χιλιάδες δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του νόμου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε σήμερα με την γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία του μετέφερε πως το ένα τρίτο των δανειοληπτών χρωστάει πάνω από 200.000 ευρώ.

«Τα κριτήρια που έχουν τεθεί και από τις δυο πλευρές δεν μας ικανοποιούν καθόλου» τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, η οποία πρόσθεσε: «Θα ενημερώσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση και με τους θεσμούς για να τους πούμε ότι είναι παράλογο και εξωφρενικό οι Έλληνες καταναλωτές να χάσουν την κύρια τους».

Τα τελικά όρια των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να αποφασιστούν στο Eurogroup της Δευτέρας θα κυμαίνονται πάντως απο τις 120 ως το πολύ τις 200 χιλιάδες.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top