Αλεξιάδης: «Δεν υπάρχει εισήγηση για φορολόγηση εισοδημάτων άνω των 30.000 ευρώ»

Για καταστροφολογία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

​Για έξαρση καταστροφολογίας, όσον αφορά στις αλλαγές στο φορολογικό έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Αυτές τις μέρες υπάρχει μια μεγάλη έξαρση καταστροφολογίας… δεν θα συμβούν τέτοια πράγματα στη φορολογία. Στη φορολογία το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, και ευτυχώς κατά τη γνώμη ��ου, είναι σαφέστατα διατυπωμένο στην συμφωνία που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 14/8. Είναι σαφέστατο το τι πρόκειται να γίνει, δεν θα βγάλουμε λαγούς από τα μανίκια, δεν θα κάνουμε τίποτα θεαματικό, δεν θα γίνει κάτι που θα καταστρέψει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Πολλά δε από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί και θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όλα σε αρνητική κατεύθυνση. Για παράδειγμα για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο νομοθέτησε και θα προχωρήσει η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών πολιτών προς το δημόσιο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό βεβαίως για λίγες περιπτώσεις ακραίας φτώχιας και προβλημάτων κλπ αλλά σκεφτείτε να μην είχαμε ούτε αυτό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ρυθμίσεων χρεών όπου μειώνονται τα επιτόκια, έχουμε βεβαίως και πολλά προβλήματα και αρνητικά σημεία αλλά έχουμε και αρκετά θετικά στοιχεία. Δεν θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα».

Όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 30.000 ευρώ, τονίζοντας:

«Σε ότι αφορά στη φορολογία στο εισόδημα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και υπάρχουν εργαλεία για να γίνει αυτό, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε μια δέσμη μέτρων. Πρέπει να λύσουμε τα θέματα του ΦΠΑ, αμέσως μετά πρέπει να λύσ��υμε το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αυτό είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί».

«Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση από τις 12.000 ευρώ και πάνω από αυτό το όριο (20.000 ευρώ) διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος, αν πάμε και επιβαρύνουμε φορολογικά πολίτες και επιχειρήσεις σε υπέρμετρο βαθμό, τα 80 δισ. περίπου ληξιπρόθεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή θα τα δούμε να μεγαλώνουν γιατί δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος», συνέχισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι στο γραφείο του δεν υπάρχει εισήγηση για σκληρή φορολόγηση των εισοδημάτων από 30.000 ευρώ και πάνω.

Ερωτηθείς, αν θα αποφευχθεί να πάει στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο μελετά το υπουργείο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσο για τον ΦΠΑ στα νησιά είπε:

«Πρέπει να οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με το ΦΠΑ στα νησιά και να βγει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να το εφαρμόσουν από την 1η του μήνα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει λόγω της προεκλογικής περιόδου και δεν είναι ανοιχτή και η Βουλή, υπάρχουν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε και θα υπάρχει σήμερα μάλλον αργά το απόγευμα ανακοίνωση σχετική με αυτό το ζήτημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top