Έκθεση σοκ της Κομισιόν: Ύφεση 4% το 2015!

Αντί για ανάπτυξη 0,5% – Οι πέντε μήνες της καταστροφής!

Έκθεση σοκ της Κομισιόν: Ύφεση 4% το 2015!

«Σφαλιάρα» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ μετά το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από ανάπτυξη 0,5% που προβλεπόταν για φέτος, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 2-4%!

Η ύφεση θα δαιτηρηθεί και του χρόνου και θα κυμανθεί από 0,5% έως 1,75%, ενώ το 2017 μπορεί να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη υπό την προϋπόθεση όμως ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.

«Πάρτε μέτρα ή… θα καλπάσει το χρέος»

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, το χρέος θα ανέλθει στο 165% του ΑΕΠ το 2020 και στο 150% το 2022 αλλά αυτό στην περίπτωση που ληφθούν δραστικά μέτρα διότι στην αντίθετη περίπτωση θα ανέλθει σε 187% και 176% αντίστοιχα.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες για την ακεραιότητα της ευρωζώνης και υπογραμμίζει την κρισιμότητα της στήριξης της Ελλάδας από τον ESM για να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε οικονομία και τράπεζες.

«Άγνωστες οι συνέπειες ενός Grexit»

Όπως τονίζει, η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να διαχειριστεί ένα πρόβλημα όπως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από κάτι τέτοιο δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Η έκθεση αναφέρεται και στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, το οποίο εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ.

«Αισιόδοξο το σενάριο για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Τέλος, η Κομισιόν αναφέρεται και στις αποκρατικοποιήσεις, θεωρώντας αισιόδοξο το σενάριο για έσοδα 10 δισ. ευρώ ως το 2020 και εκτιμών��ας ότι θα κυμανθούν στα 4 δισ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top