Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ιβ Μερς: «Είμαστε ικανοποιημένοι. Λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή»

Η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

​Ικανοποιημένη δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην οικονομία και στον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα:

«Βλέπουμε ότι... σταματήσαμε τους αρνητικούς δείκτες του τραπεζικού δανεισμού και αρχίζουμε να έχουμε νέο δανεισμό στην οικονομία διαμέσου του τραπεζικού συστήματος. Όμως επίσης βλέπουμε... ότι έχουμε μια επίπτωση στον πληθωρισμό, διότι ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό» δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου, και ανέφερε πως πως παρότι συγκυριακοί παράγοντες της οικονομίας επίσης έπαιξαν ρόλο, «στην ΕΚΤ είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, διότι λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που ήταν πιο αποτελεσματικά».

Μάλιστα ο Ιβ Μερς διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ να τερματιστεί νωρίτερα:

«Είχαμε βασίσει όλες τις προβλέψεις μας στην εκτίμηση ότι θα δούμε πως η ανάπτυξη θα αυξηθεί, ο πληθωρισμός θα φθάσει πιο κοντά στον στόχο, και αυτό θα συνέβαινε εάν αγοράζαμε (ομόλογα αξίας) 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Εάν σταματούσαμε τώρα, θα θέταμε υπό αμφισβήτηση την πρόβλεψή μας στο σύνολό της. Διανύουμε τώρα μια τροχιά, πιστεύουμε σε αυτή την τροχιά, αυτή η τροχιά μέχρι στιγμής μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι έχουμε δίκιο. Και επομένως δεν υπάρχει λόγος να πούμε: όχι, θα θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα πάντα ξανά».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top