Αύξηση του ΦΠΑ και αφορολόγητο στις 15.000 ευρώ στα… «συρτάρια» του Μαξίμου

Γράφει και σβήνει το οικονομικό επιτελείο για να «κλείσει» η λίστα

Αύξηση του ΦΠΑ και αφορολόγητο στις 15.000 ευρώ στα… «συρτάρια» του Μαξίμου

Σε… γράψε-σβήσε έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ολοκληρώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιμένουν οι εταίροι.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, στα συρτάρια βρίσκεται και σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ αλλά και του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ.

Ειδικότερα, εξετάζεται η μετάταξη κάποιων μη βασικών ειδών από τον μεσαίο στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23%) για έσοδα της τάξεως των 300-400 εκ. ευρώ. Αυτό το όφελος η κυβέρνηση σκέφτεται να το αξιοποιήσει αυξάνοντας το αφορολόγητο στις 15.000 ευρώ, απαλλάσσοντας από το φόρο εισοδήματος τους μισθωτούς μέχρι περίπου 1.100 με 1.200 ευρώ το χρόνο. Η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση εκτιμάται πως θα στερήσει περίπου 300 εκ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, υπό εξέταση βρίσκεται η νέα φορολογική κλίμακα με αύξηση των συντελεστών φόρων για τα υψηλά (ή και κάποια από τα μεσαία) εισοδήματα, ακόμη και στο 45% με 50%.

Άγνωστο, ωστόσο, είναι τι θα αποφασιστεί για το ΦΠΑ στα νησιά, και δη τα κοσμοπολίτικα του Αιγαίου, με την κυβέρνηση πάντως να είναι αρκετά σκεπτική για το θέμα παρά τη θετική εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top