Süddeutsche Zeitung: Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και προβοκάτορας, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές

Πως σχολιάζει ο Γερμανικός τύπος τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Süddeutsche Zeitung: Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και προβοκάτορας, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές

​Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά και τις τελευταίες βουτιές του Χρηματιστηρίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Γερμανικού τύπου.

Σύμφωνα με τους ξένους σχολιαστές η Ελλάδα και η αβεβαιότητα των επενδυτών για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδο από το μνημόνιο τροφοδότησαν εκ νέου με ανησυχία την Ευρώπη και τις αγορές.

«Η εκτόξευση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων πάνω από το κρίσιμο όριο του 9% ακυρώνει τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά», σημειώνει ο αρθογράφος της εφημερίδας die Welt, τονίζοντας την άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού να δεχθεί και τρίτο πακέτο στήριξης με συνεπαγόμενο τον τερματισμό της τρόικας. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι αρχές του επόμενου χρόνου προγραμματίζεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται επιτυχίες σε πολιτικό πεδίο, γι αυτό επιθυμεί να αποδείξει στους Έλληνες ότι είναι αυτός που διώχνει τη μισητή στη χώρα τρόικα».

Όπως επισημαίνει πάντως η εφημερίδα,«στους ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους επικρατεί η βεβαιότητα ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει να κινηθεί στις ελεύθερες αγορές μόνη της χωρίς δίχτυ προστασίας».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιγράφει τις τελευταίες εξελίξεις με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγχείρημα συγκέντρωσης ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, για την Süddeutsche Zeitung δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

«Όλο αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση και στις αγορές, γιατί φαίνεται να είναι εμφανές ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας θέλει την επιστροφή στην περίοδο πριν την κρίση, υπόσχεται το τέλος των στερήσεων, αύξηση των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη θελκτικότητα των προαναγγελιών του» αναφέρει .

«Ταχεία λύση για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Σε αυτή την ιδέα θα πρέπει να συνηθίσουν οι πολιτικοί στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Όποιος ήλπιζε ότι η κρίση πέρασε, απατήθηκε» τονίζει η ίδια εφημερίδα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top