ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Νέο πρόγραμμα και επιτήρηση για την Ελλάδα θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι

Παρέμβαση Κατάινεν για να καθησυχάσει τις αγορές

Βλέποντας το ελληνικό Χρηματιστήριο να πέφτει, τους ξένους επενδυτές να απομακρύνονται και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα να μοιάζουν με καζάνι που βράζει, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν κάνει καθοριστική παρέμβαση με σκοπό να αντιστρέψει κάπως το βαρύ κλίμα, προαναγγέλλοντας συνέχιση της επιτήρησης και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2015.

Ο κ.Κατάινεν, απευθυνόμενος στις αγορές, επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα έχει κάνει πελώρια βήματα προόδου για την σταθεροποίηση της οικονομίας της και διαβεβαιώνει ότι στο μέλλον αν χρειαστεί η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της.

«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές και οι δανειστές ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για την διατήρηση των δημοσιονομικών της στόχων συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κατάινεν.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στέλνει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της χώρας .

«Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρώσουμε το τρέχοντα έλεγχο, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνεκτικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί» τονίζει ο κ.Κατάινεν, ξεκαθαρίζοντας πως οι εταίροι θα εξακολουθήσουν να επιτηρούν την Ελλάδα ακόμη και μετά το τέλος του 2014, όπου τελειώνει το υπάρχον πρόγ��αμμα, ώστε όπως υποστηρίζει, η χώρα να επιστρέψει με ασφάλεια στις αγορές.

«Θα εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε μια ήπια μετάβαση στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης στη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο απαιτηθεί για να διασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο και να εξομαλύνει τον δρόμο για πλήρη και δ��ατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές» καταλήγει.

Εν τω μεταξύ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια».

Του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top