Ντελόρ: Έχουν καταντήσει σκιάχτρο για τα κράτη-μέλη οι Βρυξέλλες!

Απορρίπτει τη συνταγή «λιτότητα και σταθερότητα ίσον ανάκαμψη»

Ντελόρ: Έχουν καταντήσει σκιάχτρο για τα κράτη-μέλη οι Βρυξέλλες!

Την θλίψη του διότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συχνά παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες, οι οποίες -όπως τόνισε- έχουν καταντήσει «ένα είδος σκιάχτρου», εξέφρασε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Ο Γάλλος πολιτικός έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου κατά της «παγίδας» που αποτελεί για την ΕΕ η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών «προς διευκόλυνση» του Λονδίνου, προειδοποιώντας εναντίον μίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Είναι πιο εύκολο να μεταθέτεις την ευθύνη σε ένα κείμενο που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να λες "είναι των Βρυξελλών’», δήλωσε ο Ντελόρ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Η Ευρώπη έχει γίνει «ένα είδος σκιάχτρου κι οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτε ώστε η εξέλιξη να είναι διαφορετική. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όχι από την Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει», πρόσθεσε.

Ο Ντελόρ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τον προϋπολογισμό «λιτότητας» που ενέκρινε η ΕΕ για το διάστημα 2014-20, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι η μεγαλύτερη αποκαρδίωση που έχω νοιώσει». Ο ίδιος, απορρίπτει την εξίσωση «λιτότητα και σταθερότητα στα κράτη μέλη ίσον ανάκαμψη στην Ευρώπη», ενώ ζητά «μεγάλα έργα» αλλά και την κατάρτιση κοινή πολιτικής για την ενέργεια, λέγοντας πως «για την ώρα ο καθένας σπεύδει να εκλιπαρήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστός ευρωπαϊστής οραματιστής σημείωσε πως η Ευρώπη και οι πολίτες της τον έχουν απογοητεύσει αλλά «πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ωραία ιδέα, που είναι ίσως η σημαντικότερη στον 20ο και τον 21ο αιώνα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top