Λαγκάρντ στο CNN: Το ΔΝΤ δεν τα... θαλάσσωσε με το ελληνικό χρέος

"Τα προβλήματα δεν τελείωσαν"

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά αυτό θα εξέθετε σε πιθανό κίνδυνο το σύνολο της Ευρωζώνης, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN.

«Η επιλογή που έγινε ήταν να διασφαλίσουμε πρώτα ότι η Ευρώπη θα είχε φτιάξει το αντιπυρικό της τείχος πριν κάνουμε κάτι πολύ σοβαρό με το ελληνικό χρέος.Το ΔΝΤ δεν έκανε λάθος σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η οικονομική κατάστασή της ευρωζώνης βελτιώνεται και ότι αναμένει να αναπτυχθεί το επόμενο έτος, ωστόσο παραδέχτηκε πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικά προβλήματα, επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι ακόμη τακτοποιημένο.

Για την ιστορία πά��τως σε έκθεσή του, το ΔΝΤ, τον περασμένο Ιούνιο, ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεν αποκλείει νέο κράχ

Ερωτώμενη για την άποψη της κυρίας Σέιλα Μπερ, μίας πρώην επικεφαλής εποπτικής αρχής των ΗΠΑ, ότι μπορεί να συμβεί και άλλο κραχ, η κ.Λαγκάρντ είπε: «Ακριβώς το ίδιο πράγμα; Δεν είμαι βέβαιη. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγάλα θέματα, επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι ακόμη τακτοποιημένο, όπως θα έπρεπε».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα δουλειά σε τρεις τομείς: Για τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, τη διαφάνεια της αγοράς παραγώγων και τη ρύθμιση και το άνοιγμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Δείτε σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top