ΤτΕ: Στο μικροσκόπιο τα «κόκκινα» δάνεια

Στενή παρακολούθηση των πιστωτικών ιδρυμάτων

ΤτΕ: Στο μικροσκόπιο τα «κόκκινα» δάνεια

Τη στενή παρακολούθηση που θα πρέπει να υπάρξει από εδώ και πέρα στη στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων -στα οποία έχει παρασχεθεί κεφαλαιακή ενίσχυση- απέναντι στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλ��δος (ΤτΕ), σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε ξένα funds.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να εμπλακούν στην εκχώρηση απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους.

Ειδικά, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι «κάθε παρέμβαση στην πολιτική πιστοδοτήσεων των τραπεζών, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ, καθώς το αντίθετο θα ήταν ασυμβίβαστο και προς την εθνική νομοθεσία αλλά και προς το ενωσιακό δίκαιο». Προς τούτο άλλωστε, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι «η χορήγηση δανείων και πάσης μορφής πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, διενεργείται ελεύθερα με βάση την πιστοδοτική πολιτική της κάθε τράπεζας».

Αλλά και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε έγγραφό της προς τη Βουλή, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το καταστατικό της δεν εμπλέκεται κατά οποιονδήποτε τρόπο στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων». Αναφέρει επίσης ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ημεδαπά ή αλλοδαπά funds.

Στην αναφορά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου επισημαίνονται οι φορτικές προτροπές του παρελθόντος από τις τράπεζες για τη σύναψη δανείων και καταγγέλλεται ότι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα επιζητούν την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds που ανήκουν σε στυγνούς κερδοσκόπους. Η αναφορά είχε κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top