Θα ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας και δεν θα παίρνουμε… μυρωδιά!

Με διαδικασίες εξπρές εντός 24ώρου η διαδικασία - Έρχονται και κατασχέσεις-εξπρές

Θα ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας και δεν θα παίρνουμε… μυρωδιά!

Θα ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας και δεν θα παίρνουμε… μυρωδιά!

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες-εξπρές για τους φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος καθώς και παράνομο πλουτισμό.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει τη διαδικασία για το άμεσο άνοιγμα λογαριασμών εντός 24ώρου από την υποβολή του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Η νέα διαδικασία θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Δηλαδή ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει ταχύτερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή, ενώ οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών κινήσεων των ελεγχόμενων φορολογουμένων.

Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφέρουν ότι σε δεύτερη φάση η διασύνδεση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες θα πρέπει είναι σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή θα μπορούν να ελέγχονται συναλλαγές τη στιγμή που αυτές γίνονται.

Έρχονται και κατασχέσεις-εξπρές

Με ηλεκτρονικό τρόπο, όμως, θα γίνονται και οι κατασχέσεις. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα στέλνει ηλεκτρονικά εντολή για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων.

Και με αυτήν τη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μειώσει στο ελάχιστο την ελεγκτική διαδικασία, αλλά κυρίως να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη ν��μοθεσία, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top