«Η Ευρωζώνη σχεδιάζει κούρεμα καταθέσεων σε προβληματικές τράπεζες»

Νέο δημοσίευμα του Reuters αναστατώνει τις αγορές

​Πρόσω ολοταχώς για "κούρεμα" καταθέσεων στις χώρες της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία πάει το Eurogroup, όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Reuters, η πρόταση να καθιερωθεί έκτακτη φορολόγηση διατραπεζικών καταθέσεων από το 2015 όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα μονοπωλήσει αύριο το ενδιαφέρον των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Δουβλίνο!

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή πάρει το «πράσινο φως», τότε θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η νευρικότητα μεταξύ πιστωτών για το ποιος θα πληρώσει το κόστος όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μια πρώτη γεύση του μέτρου αυτού, πήραμε από την Κύπρο, όπου υπενθυμίζουμε επιβλήθηκε «κούρεμα» σε καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ

Πόσο εγγυημένες είναι οι καταθέσεις;

Αν και πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να καθη��υχάσει τις αγορές επισήμανε ότι η λύση που επελέγη στην Κύπρο δεν αποτελεί «πρότυπο», σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην Ιρλανδία αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικές» τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.

Οι μέτοχοι θα υποστούν ζημία

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των «προβληματικών» τραπεζών, ενώ οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει νομικού πλαισίου στην ΕΕ.

«Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους εντέλει είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια 'διάσωση εκ των έσω» γράφει το έγγραφο-φωτιά για τις καταθέσεις.

Γαλλία - Ιταλία αντιτίθενται στο «κούρεμα» καταθέσεων

Στη συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών στις Βρυξέλλες η Γαλλία και η Ιταλία εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για αυτή την ιδέα, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισεμπλουμ που βλέπει με καλό μάτι ��ην πρόταση αυτή!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε το πρώτο προσχέδιο του νόμου αυτού, αλλά άφησε τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον και πότε οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

Πρώτες στη σειρά για το… κούρεμα!!

Καμπανάκι για 13 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και κυρίως τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία χτύπησε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα με υψηλά ελλείμματα και εξωτερικό χρέος , τα οποία δημιουργούν κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης. Η Κομισιόν προειδοποίησε ακόμη για σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και για προβλήματα στη δομή της αγοράς εργασίας.

Μάλιστα προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να βρουν «συλλογική λύση» για την ενίσχυση των τραπεζών τους!

Βίντεο mega

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top