Στήνουν στον τοίχο το 80% των Ελλήνων: Κόψε-ράψε στη φορολογία ακινήτων για να βρεθούν 3,2 δισ.

Όλα ανοικτά για το αφορολόγητο - Έκκληση σε ΥΠΟΙΚ για μείωση αντικειμενικών

Στήνουν στον τοίχο το 80% των Ελλήνων: Κόψε-ράψε στη φορολογία ακινήτων για να βρεθούν 3,2 δισ.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, καθώς στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία εκπροσώπων των τριών κομμάτων δεν υπήρξε συμφωνία.

Στους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ ανατέθηκε να εκπονήσουν κάποια σχέδια, με ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη διακομματική να καταλήξουν σε ένα νούμερο που θα ικανοποιεί την τρόικα και που ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η "τρύπα" που θα προκύψει από την κατάργηση του ΦΑΠ και του έκτακτου τέλους μέσω ΔΕΗ.

Τα «αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι και πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν:

- Στο ύψος του αφορολόγητου για το νέο ενιαίο τέλος, με τις εισηγήσεις να μιλούν είτε για 50.000 ευρώ είτε για 100.000 ευρώ είτε ακόμη και για μηδενικό αφορολόγητο

- Στον τρόπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, εάν δηλαδή θα υπάρξει μειωμένος συντελεστής προσαύξησης της αξίας τους ή θα θεσπιστεί αφορολόγητο, καθώς και

- Στα ακίνητα των βιομηχανικών περιοχών, ακίνητα μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ακίνητα που δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα.

Όπως σας έχουμε αναφέρει, οι εισηγήσεις για τις κλίμακες φορολόγησης κάνουν λόγο για καθιέρωση 8-10 συντελεστών, οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

Στήνουν στον τοίχο το 80% των Ελλήνων για την είσπραξη 3,2 δισ.

Εν αρχή ην… η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ.

Η συνέχεια αφορά το πώς και πότε θα εισπραχθεί αυτό το ποσό! Έτσι, στήνουν ουσιαστικά στον τοίχο το 80% των Ελλήνων (αυτό είναι το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στη χώρας μας) αφού καλούνται να πληρώσουν φόρους για μια περιουσία που -πλέον- είναι ανύπαρκτη.

Γιατί λέμε ανύπαρκτη; Αφενός, η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών έχει ανοίξει δραματικά σε βάρος των δεύτερων, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Αφετέρου, πολλά ακίνητα είναι υποθηκευμένα για ογκώδη δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτ��ν καλούνται να πληρώσουν φόρους για προσημειωμένο ακίνητο σε τράπεζα και αλλά και τη διαφορά ανάμεσα στην αντικειμενική και την εμπορική αξία!

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι καταργήθηκε και η μικρή έκπτωση φόρου που είχαν οι ιδιοκτήτες από τους τόκους των στεγαστικών δανείων, καταλαβαίνει γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι οδηγούνται «τυφλά» στο απόσπασμα.

Σε συνάντηση, πάντως, με τον Μαυραγάνη οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησαν άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια δέσμευση από τον υφυπουργό Οικονομικών…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top