Αποκάλυψη: Προ των πυλών η τελική σφραγίδα στον νέο και ενιαίο φόρο ακινήτων

Αφορολόγητο 50.000 θέλει η κυβέρνηση, διπλάσιο ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Αποκάλυψη: Προ των πυλών η τελική σφραγίδα στον νέο και ενιαίο φόρο ακινήτων
Επιδιώκοντας να εισπραχθούν 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 και κάθε χρόνο στη συνέχεια αλλά και να είναι συνεπές με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είναι έτοιμο -για την ακρίβεια προ του νήματος- για την οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.
Τη προσεχή Δευτέρα σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής φορολογίας, θα τεθούν τα τελευταία σενάρια (και για την ακρίβεια το ύψος του αφορολόγητου) αλλά και τα κλιμάκια του νέου ενιαίου φόρου.
Το επικρατέστερο σενάριο φέρει το αφορολόγητο όριο μόλις στα 50.000 ευρώ, αν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θέλουν το αφορολόγητο στο διπλάσιο, δηλαδή στα 100.000 ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα τα κλιμάκια αριθμητικά θα κυμαίνονται από 7 έως 9 με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% και μπορούν -για μεγάλες ιδοκτησίες- να φθάνουν στο 2,5%.
Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, εξετάζεται τα κλιμάκια να είναι αριθμητικά 10 με τους αντίστοιχους συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου, δηλαδή διαφορετικός συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι κατ' επάγγελμα αγρότες.
Ωστόσο, για αυτούς αναμένεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top