«Σπίτι μου, σπιτάκι μου» λένε νέοι και άνεργοι στην Ελλάδα

Δεν αποχωρίζονται το εφηβικό δωμάτιο στο πατρικό λόγω εργασιακής ανασφάλειας

Ούτε βήμα μακριά από το πατρικό σπίτι δεν μπορούν ν�� κάνουν οι νέοι στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η τάση των νέων να... επιμηκύνουν τη συγκατοίκησή τους με τους γονείς, που παρατηρούσαν οι ερευνητές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα φαίνεται πως έχει εδραιωθεί για τα καλά. Τα ποσοστά - ιδίως στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες - είναι αυξημένα αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους και εξακολουθούν να μένουν μαζί με τους γονείς τους και να κοιμούνται στο παιδικό-εφηβικό τους δωμάτιο.

Η χώρα μας φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 57% των νέων ηλικίας 18-34 ετών δεν παίρνουν την απόφαση να φύγουν και επιλέγουν να μείνουν στην... αγκαλιά των γονέων τους.

«Για την Ελλάδα η καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση δεν είναι νέο φαινόμενο. Ηδη από τη δεκαετία του '70 βλέπαμε τα σημάδια αυτά. Μέχρι τώρα οι νέοι έφευγαν από την πατρική εστία μετά τις σπουδές και λόγω γάμου. Δεν υπήρχε, όπως στο εξωτερικό, η ενδιάμεση φάση της νεανικής συγκατοίκησης. Τώρα η οικονομική κρίση έχει προσθέσει κι άλλες αιτίες, για τις οποίες καθυστερούν: η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι γενικά η νέα γενιά είναι κατά κάποιον τρόπο καλομαθημένη, αφού τα περιμένει όλα έτοιμα», εξηγεί η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του ΕΚΚΕ Λάουρα Αλιμπράντη. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η ίδια, ακόμη κι όταν φύγουν από το σπίτι δεν απομακρύνονται πολύ, γιατί πάντα η οικογένεια αποτελεί το στήριγμα.

Μη νομίζετε, όμως, ότι φαινόμενο είναι μόνο ελληνικό. Ανάλογο είναι το ποσοστό των Πορτογάλων (58%) έως 34 ετών που συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους, ενώ οι.. ούνα φάτσα, ούνα ράτσα Ιταλοί ηλικίας από 18-29% επιλέγουν σε ποσοστό 60,7% να μείνουν στο πατρικό τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top