Παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης ζητά η ΕΣΕΕ

Για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και να λειτουργήσει η αγορά σε κατάσταση ηρεμίας τις γιορτινές μέρες, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την αναγγελθείσα απεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων και των εμποροϋπαλλήλων την 30η Δεκεμβρίου.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, ότι αυτή η απεργία έρχεται ως απότοκο των πρόχειρων και αποσπασματικών ενεργειών του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφορικά με το γενικότερο θέμα των Κυριακών, που ενδιαφέρει ζωτικά το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι, από την πρώτη στιγμή, είχε επισημάνει το άκαιρο μιας προσωρινής ρύθμισης, χωρίς συνεννόηση και προηγούμενη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είχε προειδοποιήσει για τα διαλυτικά φαινόμενα που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στη λειτουργία της αγοράς αυτές τις ημέρες.

«Αναγγελίες από το υπουργείο για πλήρη απελευθέρωση, 52 Κυριακές το χρόνο, με αποσπασματικές δηλώσεις ασαφούς περιεχομένου, λειτουργούμε-δεν λειτουργούμε τις Κυριακές προαιρετικά, χωρίς μελέτη και διάλογο δημιούργησαν αδικαιολόγητη ανα��τάτωση στην αγορά», σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα απεργία, υπογραμμίζει: «Είναι φυσικό ότι κανένας από εμάς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους εργαζόμενους το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία. Ωστόσο, είναι πραγματικά κρίμα να εντείνεται τελικά η ανισορροπία στην αγορά μέσα σε ημέρες γιορτών και μάλιστα, μέσα σε περιβάλλον ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας, που όλοι θέλουμε να δουλέψουμε».

Η ΕΣΕΕ καλεί το υπουργείο να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο για το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, όπου θα εντάσσεται και το θέμα των Κυριακών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των περισσότερων Εμπορικών Συλλόγων, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου.

«Είναι απαραίτητο, σε μια περίοδο ισχυρών οικονομικών πιέσεων, σε κάθε επιχείρηση και ιδιαίτερα στις ΜμΕ, να υπάρχει μια αλληλοκατανόηση μεταξ�� εργοδοτών και εργαζομένων, διότι σε τελευταία ανάλυση ο συγκεκριμένος οικονομικός αγώνας αφορά όλους μας. Με δεδομένο ότι η ψυχολογία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την κατανάλωση, παρακαλούμε τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν να συμβάλουν ώστε να μη δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των εμπορικών δρόμων της αγοράς», καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top