Ο τροχός ΓΥΡΙΣΕ: Αυστηρή λιτότητα και για τη Γερμανία σχεδιάζει ο Σόιμπλε

Το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει τα μυστικά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ

Ο τροχός ΓΥΡΙΣΕ: Αυστηρή λιτότητα και για τη Γερμανία σχεδιάζει ο Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση υπόσχεται εν όψει των εκλογών υψηλότερες παροχές για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά ο υπουργός Οικονομκών Β. Σόιμπλε διαθέτει κρυφή ατζέντα περικοπών, ώστε να αντιμετωπίσει μια πιθανή εξασθένιση της οικονομίας, σύμφωνα με το Spiegel.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση κινείται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τα στελέχη του κεντροδεξιού συνασπισμού ετοιμάζουν σχέδια για την ενίσχυση των επιδομάτων για τις οικογένειες, τους συνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους, σε μια προσπάθεια να "καλοπιάσουν" τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών.

Ωστόσο την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονται για ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο.

Με το σενάριο αυτό, η επόμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο καγκελάριος και ποια θα είναι τα κόμματα που θα βρίσκονται στην εξουσία, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες.

Αντίθετα, θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς.

Όπως σημειώνει το Spiegel, η ομάδα των οικονομικών συμβούλων του κ. Σόιμπλε, εκτιμά ότι για να προστατευθεί η Γερμανία από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης, πρέπει να προχωρήσει σε δραστική αύξηση των φόρων και να κάνει επώδυνες περικοπές στις παροχές του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι οι προβλέψεις των τεχνικών του συμβούλων είναι ρεαλιστικές, έχει εγκρίνει τα συμπεράσματα τους και έχει δώσει εντολή να συνεχίσουν να εργάζονται στο πρόγραμμα περικοπών.

Παράλληλα έχει ζητήσει να υπάρξει απόλυτη μυστικότητα, ώστε να μην ζημιωθεί η εκλογική εκστρατεία του κόμματός του.

Οι συντάκτες του Spiegel, επισημαίνουν ότι το σχέδιο που ετοιμάζουν οι σύμβουλοι του κ. Σόιμπλε, δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από το πιο περιεκτικό πρόγραμμα λιτότητας στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν περικοπές σε επιδόματα, επιχορηγήσεις και παροχές κοινωνικής προστασίας ύψους 10 δισ. ευρώ

Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για αύξηση των φορών.

Τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου προτείνουν εξίσωση του χαμηλού ΦΠΑ του 7% με τον μέσο ΦΠΑ του 19%.

Από μόνο του το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στο γερμανικό κράτος να συλλέξει 23 δισ. ευρώ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top