Σφοδρή κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο από τους φορείς της αγοράς

Μεγάλες αντιρρήσεις και από τους συνδικαλιστικούς φορείς

Σφοδρή κριτική άσκησαν οι φορείς της αγοράς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος από τη ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για αποτυχημένη τακτική και ότι η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει αυτά που λεει. Την απομόνωση των ομάδων που φοροδιαφεύγουν, οι οποίες είναι γνωστές ζήτησε ο ��ωνσταντίνος Μίχαλος από το ΕΒΕΑ, ενώ άκρως φορομπηχτικό το χαρακτήρισε η Ελένη Σπανού από την ΑΔΕΔΥ. Για κίνδυνο αναγκαστικής εσωτερικής παύσης πληρωμών έκανε λόγο ο Βασίλης Κορκίδης από τη Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.

Σάββας Ρομπόλης: ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Μονομερής εισπρακτική λογική διακατέχει το ν.σ. Επιμένουμε στο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, και στην ενιαία προοδευτική φορολογία και μία αναδιάταξη της φορολογικής κλίμακας. Μας ανησυχεί πάρα πολύ η επαναλαμβανόμενη παράλειψη αναζήτησης νέων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα. Για 2010- 2016 είναι πολύ ανησυχητική η κατάσταση, ειδικά για το 2017 -2018 – 2019 είναι πολύ δύσκολα, γιατί θα χρειαζόμαστε τεράστιους πόρους. Ακόμα και να καταργηθούν οι μισθοί και οι σ��ντάξεις δεν θα μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα. Δεν θα πω το νούμερο για να μην ανησυχήσει ο πληθυσμός.

Δέσποινα Σπανού – αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Άκρως φορομπηχτικό, επιβαρύνει τα μόνιμα υποζύγια. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ίδια ώρα τεράστιες περιουσίες μένουν στο απυρόβλητο.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: ΕΒΕΑ

Με το φορολογικό δοκιμάζεται η ικανότητα του κράτους να ενθαρρύνει την παραγωγή εθνικού πλούτου και να στηρίξει την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. σήμερα είναι ύψιστης σημασίας ζητούμενα. Σε μια εποχή που οι πολίτες αισθάνονται οργή και απογοήτευση για την υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου, η πολιτεία οφείλει ένα δίκαιο, λειτο��ργικό και αποτελεσματικό φορολογικό που θα στηρίζεται όχι στην εξόντωσης των συνεπών φορολογούμενων και επιχειρήσεων αλλά ια διευρύνει την φορολογική βάση. Το νέο φορολογικό ν.σ παρά το ότι έχει θετικές ρυθμίσεις απέχει από αυτές τις προδιαγραφές. Διαφωνούμε όμως με την αύξηση του συντελεστή των αδιανέμητων κερδών σε 26 από 20 που είναι σήμερα – είναι αντι - αναπτυξιακό μέτρο. Ζητάμε ενιαίο συντελεστή φορολογίας σε επιχειρήσεις που δεν θα ξεπερνά το 20%.

Κυριακος Μητσοτάκης, βουλευτής ΝΔ

Υπάρχουν θεωρίες για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φοροεισπρακτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος. Έχετε προτάσεις γι αυτό το θέμα;

Κωνσταντίνος Μίχαλος: ΕΒΕΑ

Πρέπ��ι να απλοποιηθεί, έχουμε κρίση ταυτότητας, θέλουμε σκανδιναβικό μοντέλο φορολόγησης ή αγγλοσαξωνικό; Το αποτέλεσμα, το μείγμα των δύο είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας με αποτέλεσμα να έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Άκουσα χθες για την αλλαγή των στελεχών στις ΔΟΥ, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η λύση στο πρόβλημα. Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Πάμε όμως πάλι σε μια οριζόντια λύση, ξέρουμε τις ομάδες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν – αφού έχουμε τα στοιχεία αυτά, ας τις απομονώσουμε και ας μπουν κριτήρια σ αυτές και ας τις φορολογήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Αν αυτού φοβάμαι ότι φέτος θα έχουμε το εξής φαινόμενο; Αυτοί που είναι συνεπείς έχουν το δικαίωμα από 1.1.2013 να ιδρύσουν στην Βουλγαρία μια μονοπρόσωπη εταιρεία με 10% φορολογ��κή επιβάρυνσης, θα αποδίδουν εκεί το 10% και όποια φοροδοτική δυνατότητα είχαν εδώ σε αυτόν τον τόπο, θα χαθεί τελείως.
Έχουμε αποδείξει ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων από το παρεμπόριο είναι 6 δις ετησίως, και έχουμε καταθέσει πρόταση για ειδική επιτροπή – και έχει κατατεθεί αυτή η πρόταση και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό (Χατζηδάκη) για να μην τον κουράζουμε. Για μείωση μισθών: κάθετα αντίθετοι είμαστε.

Δημήτρης Ασημακόπουλος: ΓΕΣΕΒΕ Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Τα τελευταία μέτρα θυμίζουν την απόβαση στη Νορμανδία, επίθεση στις μεσαίες επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα – αποτυχία στόχων… Όταν τον άλλο τον φέρνεις σε απόγνωση, θα προβεί σε απονενοημένες ενέργ��ιες, έρχονται άνθρωποι και ζητάνε δουλειά χωρίς ασφάλιση. Θα σκοτώσετε τη ζήτηση και δεν θα εισπράξετε αυτά που λέτε και θέλετε να εισπράξετε, δεν θα πετύχετε και θα φράσετε την κοινωνία στα άκρα.
Κορκίδης , Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Είναι μνημονιακή επιταγή... το θέμα είναι να περισώσουμε ό,τι μπορούμε όσο πιο γρήγορα φύγουμε από εδώ τόσο πιο γρήγορα θα μας φορολογήσετε.

Ένα θετικό στοιχείό έχει ότι δεν έχει αναδρομικότητα αυτό το νομοσχέδιο. Άλλο θετικό δεν μπόρεσα να βρω.Οι συνεπείς σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Δεν φοβάστε τον κίνδυνο αναγκαστικής εσωτερικής παύσης πληρωμών; Πιστεύετε ότι θα εισπράξετε επιπλέον 2,5 δις φόρους επιπλέονΕίναι ραντεβού στα τυφλά αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top