Μήτσο ξύπνα! Μας παίρνουν τα λεφτά! Δες το ειδοποιητήριο που μας έστειλε η τράπεζα!

Καταθετικοί λογαριασμοί που είναι σε ακινησία θα περιέρχονται στο ΚΡΑΤΟΣ!!

​Ειδοποιητήρια από τις τράπεζες για την ανάκτηση καταθέσεων που παραμένουν σε λογαριασμούς που είναι σε ακινησία για σχεδόν 20 έτη θα λαμβάνουν στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2013 πολλοί πολίτες.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο αναμορφώνεται το πλαίσιο απόδοσης των αδρανών καταθέσεων στο Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθούν προς το δημόσιο συμφέρον.

Η σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε προ ημερών από τον επικεφαλής της σχετικής νομοτεχνικής επιτροπής (ομάδας εργασίας) Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνου Τσαμαδιά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες ��ους για την ύπαρξη καταθετικών λογαριασμών που βρίσκονται σε ακινησία επί 20ετία πριν τα χρήματά τους αποδοθούν υπέρ του Δημοσίου.

«Ο κάθε πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το εάν ο πατέρας του ή η μητέρα του ή κάποιος εκ των στενών συγγενών τους είχε κάποιο λογαριασμό σε κάποια τράπεζα που ο ίδιος δεν γνώριζε. Πλέον πριν τα χρήματα αυτά περιέλθουν στο Δημόσιο θα προηγείται προσπάθεια εξεύρεσης και ενημέρωσης των δικαιούχων», αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται πως σήμερα οι αδρανείς καταθέσεις καταγράφονται στον κωδικό 3919 του Προϋπολογισμού για τα «Απρόβλεπτα έσοδα» του Δημοσίου μαζί όμως και με άλλες εισπράξεις. Το 2010 στον κωδικό αυτό εγράφησαν έσοδα 158 εκατ. ευρώ, το 2011 περίπου 62 εκατ. ευρώ, το 2012 αναμένεται να εισπραχτούν 87,5 εκατ. ευρώ και το 2013 έχουν προϋπολογιστεί 92,5 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου 2013 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

- Κάθε τράπεζα (εμπορική ή συνεταιριστική) τουλάχιστον έξι μήνες πριν την συμπλήρωση της 20ετίας θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη μη κινούμενου λογαριασμού και το χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε αυτόν.

-Με τη συμπλήρωση της 20ετούς προθεσμίας η τράπεζα υποχρεούται μέσω του κεντρικού υποκαταστήματος της στην Αθήνα και όχι μέσω των υποκαταστήματων να καταβάλει σε λογαριασμό που έχει γνωστοποιήσει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα τ��ς Ελλάδας το ποσό που περιέχεται στον καταθετικό λογαριασμό του πελάτη.

-Το ποσό των αδρανών καταθέσεων θα πρέπει με ευθύνη του ορκωτού λογιστή κάθε πιστωτικού ιδρύματος να αναφέρεται στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.

- Η Τράπεζα της Ελλάδας θα ζητά σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σχετικά στοιχεία από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές).

- Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τηρείται ειδικός λογαριασμός για τα έσοδα από τις αδρανείς καταθέσεις από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται δαπάνες του Προϋπολογισμού για την στήριξη ευπαθών ομάδων και κυρίως των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

- Ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την απόδοση των αδρανών καταθέσεων.

ΦΩΤΟ:homesandproperty.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top