Αγίου Βαλεντίνου: 9+1 τροφές που ξυπνούν το πάθος στους ερωτευμένους

Οι αφροδισιακές τροφές που ανεβάζουν τη λίμπιντο είναι must για τις 14/2

Όλα όσα είπε η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 

Η 14η Φεβρουαρίου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, θεωρείται η πιο ερωτική ημέρα του χρόνου και επειδή όπως είναι γνωστό ο έρωτας περνάει από το στομάχι, το star.gr επικοινώνησε με την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Ηλιαλένα Λυσικάτου για τις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι κανενός ερωτευμένου…

«Φαίνεται ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να ανεβάσουν την λίμπιντό μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής με έμφαση στην ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς), όσπρια και ψάρια, συσχετίζεται με την καλή υγεία και τη μείωση προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας», σημείωσε.

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρόφιμα που λειτουργούν ως φυσικά αφροδισιακά, δηλαδή αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία και ανάβουν το πάθος του έρωτα

Τα αφροδισιακά μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους σε 3 ομάδες: 

  • Ουσίες που αυξάνουν τη λίμπιντο (δηλαδή τη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση)
  • Ουσίες που αυξάνουν τη σεξουαλική ισχύ (δηλαδή την αποτελεσματικότητα της στύσης) 
  • Ουσίες που αυξάνουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση

Οι ταινίες που πρέπει να δεις την ημέρα του Αγίου- Βαλεντίνου

Τι τρώμε την ημέρα των ερωτευμένων

Σύμφωνα με την κ. Λυσικάτου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα ερωτευμένα ζευγάρια είτε επιλέξουν να βγουν και να έχουν ένα ρομαντικό δείπνο, είτε να μείνουν στο σπίτι και να μαγειρέψουν μαζί, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι από το τραπέζι δε θα πρέπει να λείπουν μια σειρά από τροφές που θα ανεβάσουν τη λίμπιντο.

Αφροδισιακές τροφές είναι:
 
Πλούσιες σε ψευδάργυρο

Τα θαλασσινά και ειδικότερα τα όστρακα, όπως τα στρείδια και τα μύδια, καθώς και κάποια μαλάκια, όπως το χταπόδι, είναι ίσως από την αρχαιότητα οι πιο γνωστές τροφές για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες. 

Αποτελούν πλούσιες πηγές αμινοξέων, ντοπαμίνης, βιταμινών όπως η νιασίνη, που σχετίζεται με το κυκλοφορικό σύστημα, αλλά κυρίως του ψευδαργύρου, που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών, όπως είναι τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.

όστρακα σε πιατέλα

Τα όστρακα φημίζονται για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες (φωτ. unsplash)

Πλούσιες σε βιταμίνη Ε 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, συμβάλλοντας στη γονιμότητα και στη σεξουαλική λειτουργία. 

Τρόφιμα που περιέχουν την βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι) και το αβοκάντο.

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε το αβοκάντο (φωτ. unsplash)

Πλούσιες σε Β6

Είναι μια βιταμίνη που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών, που σχετίζονται κυρίως με τη βελτίωση της διάθεσης, αυξάνοντας τη σεξουαλική επιθυμία. Τη λαμβάνουμε από τρόφιμα όπως αβοκάντο, πατάτα, μπανάνα, βρώμη.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία, ενώ αποτελούν ένα φυσικό ενισχυτικό διάθεσης. Επίσης, τα ψάρια αποτελούν πηγή βιταμίνης D, η οποία λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό και ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ηρεμία.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί και η τσιπούρα.

Valentine's Day με τον Σπύρο Γραμμένο

Η σοκολάτα

Αναμφισβήτητα αποτελεί μια τροφή με έντονα ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, κυρίως λόγω της παρουσίας μιας ουσίας, της φαινυλαιθυλαμίνης. Η σοκολάτα παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση ενδορφίνων από τον εγκέφαλο, που φτιάχνουν τη διάθεσή μας, ενώ κατεβάζει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. 

Καυτερά φαγητά

Tα πολύ καυτερά φαγητά, όσα περιέχουν π.χ. τσίλι, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος (λόγω υπεραιμίας), βοηθούν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην πρόκληση αγγειοδιαστολής στο γεννητικό σύστημα. Απαιτούν όμως γερό στομάχι και πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν πρόβλημα.

Tα καυτερά φαγητά ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθούν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην πρόκληση αγγειοδιαστολής στο γεννητικό σύστημα (φωτ. unsplash)

Το αλκοόλ 

Το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια, σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Επίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος (σε μικρές ποσότητες).

Πώς να περάσεις με ιδιαίτερο τρόπο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Maca 

Το μάκα (maca ή Lepidium meyenii) φύεται αποκλειστικά στις Άνδεις του Περού και θεωρείται αφροδισιακό. Μια μελέτη έδειξε ότι αύξησε τη σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μείωσε τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Άγιο Βαλεντίνο

Μέλι 

Καταναλώνοντας μέλι προσλαμβάνουμε ποσότητες βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό) που με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Άλλωστε, ο γνωστότερος αφροδισιακός συνδυασμός εδώ και αιώνες είναι το μέλι με τα καρύδια.

Η κατανάλωση μελιού, συμβάλλει στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας (φωτ. unsplash)

Ginko biloba

Πρόκειται για καρπούς του αρχαιότερου δέντρου στην Κίνα. Έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες και έχει μελετηθεί για ενδεχόμενη θεραπεία στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Φαίνεται ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία των οργάνων. Τέλος, εικάζεται πως βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία της γυναίκας διατηρώντας σε ισορροπία τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό της.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top