Η Υψηλάντη ξανά στο σανίδι μετά τον θάνατο της κόρης της

Η ηθοποιός παίρνει δύναμη από τη μονάκριβη εγγονή της

Ακούστε τι είχε δηλώσει στο star.gr για το μαναχοπαίδι της και την εγγονή της 

Οκτώ μήνες μετά τον ξαφνικό θάνατο της κόρης της, Μαρίνας, η Αιμιλία Υψηλάντη επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι με την παράσταση «Νύχτα στη Γη»  στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας για δύο παραστάσεις στις 15 & 16 Ιουλίου στις 21:15.

H κόρη της Αιμιλίας Υψηλάντη, Μαρίνα

Συγκλονίζει η Αιμιλία Υψηλάντη για τον θάνατο της κόρης της

Η ηθοποιός μετά τις τραγικές στιγμές που βίωσε καθώς η Μαρίνα ήταν το μοναχοπαίδι της το οποίο και μεγάλωσε ολομόναχη με πολλές δυσκολίες θα προσπαθήσει να πατήσει ξανά στα πόδια της για χάρη της εγγονής της και η δουλειά θα λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία.

Η παράσταση αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων για τη ζωή του ανθρώπου, το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη γη, απασχολεί τους επιστήμονες διαφόρων κλάδων που ερευνούν και μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό κόσμο.

Η Αιμιλία Υψηλάντη μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο της κόρης της

Η σκηνική σύνθεση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα αποτυπώνει με τον πιο σαγηνευτικό τρόπο τη σκέψη πως η επαφή μας με τη φύση δεν είναι αποκλειστικά αντικείμενο της επιστήμης. Οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με το δέος και το σεβασμό που μας προκαλούν φαινόμενα που δεν είμαστε σε θέση ν’ αντιληφθούμε με τις πέντε αισθήσεις μας.

Δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές της βιολογίας καταφθάνουν σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο του νομού Φλώρινας προκειμένου να κατανοήσουν αίτια και βαθμό της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η συνύπαρξή τους –σχεδόν συγκατοίκηση– με υπερφυσικές δυνάμεις, όπως η Νεράιδα της Λίμνης και η Περπερούνα που κατοικούν εκεί αποπάντα, θ’ αποβεί μοιραία για τους δύο επιστήμονες, που μέσα σ’ ένα βράδυ θα κληθούν ν’ αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη Φύση.

Αιμιλία Υψηλάντη: Όταν μιλούσε για την κόρη και την εγγονή της

Η «Νύχτα στη γη» αποτυπώνει ακριβώς αυτό τον υπερφυσικό διάλογο του Ανθρώπου με το Άγνωστο. Και, όπως καθετί που εμπεριέχει το Άγνωστο, προκαλεί φόβο αλλά ασκεί και γοητεία. Η παράσταση αξιοποιεί το μαγευτικό τόπο της Φλώρινας (έναν τόπο γεμάτο ίχνη παρελθόντος και προοπτικές μέλλοντος) και δημιουργεί δύο κόσμους σε αντιπαράθεση: του ορθολογισμού και του ρομαντισμού. Η έκβαση αυτής της μάχης ίσως καταφέρει να σώσει τον πλανήτη μας.

Νύχτα στη γη – Μια οικολογική φαντασία …ή μήπως πραγματικότητα;

Αυτό που στοίχειωνε φιλόσοφους, ποιητές, επιστήμονες, από την πρώτη Αρχαιότητα: «Τι θα γίνει αν ο άνθρωπος πάψει να σέβεται την ιερότητα της Φύσης», παίρνει σάρκα και οστά. Η ύβρις της αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της συνεχούς «σκουπιδοποίησης» του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι αγωνιώδης διαίσθηση, αλλά μια πορεία προς την καταστροφή. Από την Βίβλο και τα Ομηρικά έπη μέχρι τους Ρομαντικούς ποιητές, από τους ύμνους της Μεσοποταμίας μέχρι τον Τ. Σ. Έλιοτ και από τους μύθους της Αρχαιότητας μέχρι τις παραδόσεις των λαών του νεότερου κόσμου, η Φύση υπήρξε το σπίτι του ανθρώπου, ένα σπίτι γεμάτο ιερές σκιές και ισχυρά πνεύματα. Οι άνθρωποι ύμνησαν την ομορφιά και το μεγαλείο της και τρόμαξαν μπροστά στο ενδεχόμενο του αφανισμού της. Τα κείμενα που εκφράζουν αυτήν την ομορφιά κι αυτό το μεγαλείο, αυτούς του τρόμους κι αυτές τις αγωνίες, είναι η μαγιά της ΝΥΧΤΑΣ ΣΤΗΝ ΓΗ, μιας θεατρικής μύησης στην ενότητα ανθρώπου και φύσης, στην συμμαχία επιστήμης και παράδοσης, στην συνεργασία γνώσης και ποίησης.

Η Νεράιδα της Λίμνης και η Περπερούνα, με τις φωνές των μεγάλων ποιητών και φιλοσόφων, μυούν τον θεατή στον σεβασμό για την Φύση.
«Έφτασε ο καιρός να υπερασπιστείς το δικαίωμα κάθε πτηνού στο τιτίβισμα, το δικαίωμα της παπαρούνας στο κόκκινο, το δικαίωμα της θάλασσας στην αλμύρα», λέει η Νεράιδα της Λίμνης στους δύο ερευνητές, που κοιμούνται στο ύπαιθρο, με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη.
«Αν ένας άνθρωπος κάνει περίπατο καθημερινά στην όχθη μιας λίμνης, τη μισή του μέρα, από αγάπη για την λίμνη, κινδυνεύει να θεωρηθεί χασομέρης. Αλλά αν σπαταλάει όλη του τη μέρα ως κερδοσκόπος, μολύνοντας την λίμνη και αποψιλώνοντας τη γη, τότε όλοι τον εκτιμούν ως φιλόπονο πολίτη με επιχειρηματικό πνεύμα», ακούγεται μέσα στην σεβάσμια νύχτα των πνευμάτων, σαν αέρας στις καλαμιές. με την φωνή του Αμερικανού φιλοσόφου Χένρι Θόρω.

Λάθος δρόμο έχουμε πάρει. Αλλά τα στοιχεία της Φύσης μπορούν να μας οδηγήσουν, αν τα ακούσουμε. Η σύνθεση ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΓΗ αυτό το πολυφωνικό άκουσμα υλοποιεί θεατρικά.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συναρμογή κειμένων: Γιώργος Μπλάνας
μεταφράσεις: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη / Γιώργος Μπλάνας
σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
μουσική: Γιώργος Πούλιος
εικαστική επιμέλεια: Βασίλης Αποστολάτος
video mapping: Κάρολος Πορφύρης
σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
διανομή: Αιμιλία Υψηλάντη, Φώτης Καράλης, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Σταύρος Λιλικάκης
διεύθυνση παραγωγής: Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων
γραφιστικό υλικό: Κάρολος Πορφύρης
τεχνική υποστήριξη: Εταιρία Ήχος Πασχαλίδης
παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ
Ευχαριστούμε την Χριστίνα Παγκουρέλη και τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top