Έφυγε από τη ζωή ο Ανρί Ντιτιγιέ, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συνθέτες

Η φήμη του εξαπλώθηκε τη δεκαετία του 1980

Απεβίωσε ο Γάλλος συνθέτης Ανρί Ντιτιγιέ, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους συνθέτες στον κόσμο.
Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1916 σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνών και χειροτεχνών και σπούδασε μουσική στο Ντουέ της βόρειας Γαλλίας και μετά στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού, σπουδές που του εξασφάλισαν το 1937 ένα από τα τελευταία Grand Prix της Ρώμης για τις συνθέσεις του πριν από τον πόλεμο.
Η φήμη του εξαπλώθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν οι πιο φημισμένοι καλλιτέχνες του παρήγγειλαν συνθέσεις, μεταξύ αυτών οι μαέστροι Τσαρλς Μουνκ, Ζορζ Ζελ, Σέιτζι Οζάουα, ο τσελίστας και μαέστρος Μστισλάβ Ροστροπόβιτς και η σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του, είναι το κοντσέρτο για βιολοντσέλο ��ε τίτλο «Ένας μακρινός κόσμος» που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την έναρξη του Φεστιβάλ της Aix-en-Provence (Νότια Γαλλία) το 1970 που το κοινό ζητούσε με μεγάλη επιμονή από την ορχήστρα να ξαναπαίξει ολόκληρο το έργο για δεύτερη φορά.".
Η μουσική του Ανρί Ντιτιγιέ, πολύ προσιτή, μπόρεσε να γοητεύσει ένα ευρύ κοινό, ενώ διεξήγαγε έρευνες για σπάνιους ήχους ορισμένης χροιάς αλλά και για τις εκπομπές των ήχων. Συνεχιστής της ιμπρεσσιονιστικής αισθητικής, πετυχαίνει μια ιστορική σύνδεση με τον αρμονικό πλούτο των Ντεμπισί και Ραβέλ και την φασματική μουσική της δεκαετίας του 1970 (Τριστάν Μιράιγ, Ζεζάρ Γκριζέ).
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top