Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft και η αρχαία Ολυμπία

Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση στο Νταβός και με τον καθηγητή Niall Ferguson

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith και δημόσια συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός και ξεναγήθηκε από τον κ. Smith, o οποίος του παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Microsoft, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Microsoft, η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλλει μία πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Smith συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.

«Το 2015 και η “κολοτούμπα” επιδείνωσαν την οικονομική κρίση»

Στη συζήτηση με τον κ. Ferguson, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις.

Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κολοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Πορεία που, όπως είπε, συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους.

Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία. «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δε θα υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη χωρίς ακύρωση του μνημονίου με Τουρκία»

«Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία θα συμφωνεί η ΕΕ χωρίς να ακυρωθούν οι τουρκολιβυκές συμφωνίες» διεμήνυσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το φόρουμ του Νταβός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως λάθος της Γερμανίας που δεν κάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι το είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Αρκεί να κοιτάξετε το χάρτη για να δείτε ότι δεν υπάρχει κοινό σύνορο Τουρκίας - Λιβύης η πιο κοντινή χώρα στη Λιβύη είναι η Ελλάδα. Υπέγραψαν συμφωνία που αγνοεί τα νησιά μας» σημείωσε.

«Δε θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» ανέφερε, εξάλλου, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. «Η συμφωνία για τον EastMed αφορά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top