"Ουγκ"! Η ιστορία των ανθρώπινων χαιρετισμών θα μπορούσε να ξεκινά κάπως έτσι

Πώς χαιρετούσαν οι αρχαίοι Έλληνες

Η διαδρομή των χαιρετισμών μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά εμπεριέχει και στοιχεία για τα ήθη και τα έθιμα της κάθε εποχής. 

Οι αρχαίοι Έλληνες για παράδειγμα όποτε έβλεπαν κάποιον γνωστό τους στον δρόμο, τον χαιρετούσαν με τη δεξίωση, τη χειραψία δηλαδή με το δεξί χέρι, ενώ τη ρωμαϊκή εποχή οι μονομάχοι υπέβαλαν τα σέβη τους στις αρένες  δια της ανυψώσεως του βραχίονος μέχρι το στήθος,  συνοδεύοντας τη χειρονομία τους με την κλασική  φράση  « Άβε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»

 
Οι σιδηρόφρακτοι μεσαιωνικοί ιππότες οι οποίοι σήκωναν τη μάσκα της περικεφαλαίας τους για να χαιρετίσουν τις δεσποσύνες, έδωσαν την αφορμή για την καθιέρωση του τυπικού στρατιωτικού χαιρετισμού.
 
Οι Τούρκοι και οι Μαλαίοι εφηύραν το χειροφίλημα ως ένδειξη σεβασμού, Οι Πολωνοί πρίγκιπες όμως ήταν εκείνοι που του έδωσαν τη ρομαντική του διάσταση
 
Οι Αμερικανοί χαιρετούν όπως λάχει. Οι Ιάπωνες υποκλίνονται, οι Γαλλίδες φιλάνε στο μάγουλο  και οι Ινδοί χαιρετάνε ελληνικά. Στο περίπου δηλαδή, αφού η ινδική λέξη που συνοδεύει τις χαιρετούρες  στη χώρα του Γάγγη  είναι «νάμαστε»,  όπως λέμε στη Ελλάδα  «να ‘μαστε κι εμείς…» και δίνουμε στους φίλους μας ένα ελαφρό χτυπηματάκι στην πλάτη.
 
Υπάρχει επίσης ο αραβικός χαιρετισμός, το περίφημο «σαλαμαλέκουμ»  που σημαίνει ειρήνη υμίν,  ο εμβληματικός ιστορικός  χαιρετισμός του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ , ο αγωνιστικός χαιρετισμός που συνίσταται στην υψωμένη γροθιά, η μυστική μασονική χειραψία  και ο διάσημος εξωγήινος χαιρετισμός του δόκτορος Σποκ.
 
Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας  χαιρετούν ακουμπώντας μεταξύ τους τα κούτελα και τις μύτες τους, οι Θιβετιανοί βγάζουν έξω τη γλώσσα τους,  οι Μασάι  φτύνονται (πιθανώς για να μην ματιάσει ο ένας τον άλλον) και οι Κινέζοι δεν κοιτάζουν ποτέ κατάματα εκείνον που χαιρετούν.
 
Στην πραγματικότητα οι τρόποι χαιρετισμού που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο γένος είναι αμέτρητοι. Πολλώ δε μάλλον του αποχαιρετισμού.

Xρήστος Κανελλόπουλος
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top